A MOST – ACUM akciója volt a magyar felirat Kolozsváron

A MOST – ACUM tagjai vállalták magukra azt a polgári engedetlenségi akciót, amelynek keretében öntapadós matricákkal kétnyelvűsítették a kolozsvári jegykiadó automatákat.

Mint korábban írtuk, a kétnyelvű jegyautomatákra a Musai-Muszáj csoport hívta fel a figyelmet, dicsérve a városházát a pozitív lépésért. Utóbb, miután a helyi közszállítási vállalat alkalmazottai lekaparták az öntapadósokat, a polgármesteri hivatal „kikérte magának”, pontosított, hogy nem ő áll az akció mögött.

„A helyi sajtó – román és magyar egyaránt – és a város lakóinak többsége a normalitás irányába tett fontos lépésként értékelte a történteket. Az akció sikere annak a bizonyítéka, hogy a város megérett a valódi, hétköznapjainkban is megtapasztalható többnyelvűségre. A közszállítási vállalat viszont tisztázatlan körülmények között, valószínűleg felsőbb utasításra, eltávolíttatta a feliratokat. A MOST – ACUM szerint ez a gesztus kimeríti a nyelvi kirekesztés fogalmát” – írja közleményében a MOST – ACUM.

A csoport tagjai hangsúlyozzák, a kolozsváriak nem tűrik tovább kulturális értékeink figyelmen kívül hagyását: ismeretlenek máris saját kezűleg pótolták a lekapart Kolozsvár feliratokat: kézzel írták fel a város magyar nevét az automatákra.

„Úgy gondoljuk, elérkezett a pillanat, amikor a kolozsváriaknak – magyaroknak és románoknak egyaránt – saját, szerény eszközeikkel is üzenniük kell! Arra biztatjuk a kölcsönös megbecsülés mellett elkötelezett lakosokat, intézményeket, szervezeteket, hogy önállóan pótolják a magyar nyelvű feliratokat az automatákról, kézzel írják fel a város nevét a „Cluj” felirat alá. A legfrappánsabb, legkreatívabb megoldásokat facebook oldalunkon is megosszuk, díjazzuk” – zárják közleményüket MOST – ACUM csoport tagjai.

Kitekintő / Maszol.ro

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »