A Dél-kínai tenger miatt aggódik Kerry

John Kerry amerikai külügyminiszter kínai kollégájával, Vang Livel találkozva bírálta a Peking által a Dél-kínai-tengeren megkezdett „militarizálást” – közölte szerdán az amerikai külügyminisztérium egyik diplomatája.

Az amerikai diplomácia vezetője kínai kollégájával Kuala Lumpurban tárgyalt, a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) tagországai külügyminiszteri találkozójának szünetében.

John Kerry a tárgyaláson arra biztatta Kínát és a többi, a térségben területi követelésekkel fellépő államot, hogy vessenek véget a problémás fellépéseknek, és hagyjanak helyet a diplomáciának – mondta újságíróknak a nevének elhallgatását kérő diplomata.

Kína és az ASEAN-tag Thaiföld külügyminisztere szerdán bejelentette: Peking és az ASEAN tagországai megállapodtak abban, hogy felgyorsítják a konzultációkat a Dél-kínai-tengerre vonatkozó „viselkedési kódexről”. 

A kínaiakat azzal vádolják, hogy hatalmas feltöltési munkákat végeznek a Dél-kínai-tengeren, korallzátonyokat kikötőkké alakítanak át és különböző infrastruktúrákat építenek, hogy újabb területeket nyerjenek a tengeren – az elmúlt másfél évben mintegy 800 hektárt – és Washington szerint kiterjesszék rájuk a fennhatóságukat. A Pentagon júniusban felszólította Pekinget, hogy vessen véget a mesterséges létesítmények építésének és azok „militarizálásának” a térségben.

Tajvan és az ASEAN több tagállama, köztük Vietnam, Malajzia, a Fülöp-szigetek és Brunei szintén magának követel egyes területeket a térségben.

A kétoldalú találkozók keretében Kerry szerdán Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel is tárgyal majd, akivel egy amerikai külügyi illetékes szerint „egész sor, kölcsönös érdeklődésre számot tartó kérdést megvitat”.

Kerry és Lavrov hétfőn már találkoztak Dohában, ahol a szaúdi kollégájukkal, Ádel al-Dzsubeírrel tartott háromoldalú tárgyaláson elsősorban a szíriai konfliktusról volt szó.

Lavrov szerdán Anif Aman malájziai külügyminiszterrel találkozott, akivel megvitatták a Malaysia Airlines tavaly júliusban Kelet-Ukrajnában lelőtt MH17 járata ügyében folyó nyomozás állását. 

A maláj légitársaság Ukrajna fölött átrepülő MH17-es járata tavaly július 17-én zuhant le az oroszbarát lázadók által ellenőrzött területen. A fedélzetén lévő 298 ember meghalt.

Kitekintő / MTI

Friss hírek