Újságírók ellen emeltek vádat

Terrorista propaganda terjesztése miatt emeltek vádat 18 török újságíró ellen Isztambulban, mivel megjelentettek egy fotót, amelyen egy szélsőbaloldali szervezet tagjai fegyvert tartanak egy ügyész fejéhez, akit később meg is öltek egy sikertelen túszmentő művelet során – jelentette szerdán a török sajtó.

Az ügyészség 7 és fél évig terjedő szabadságvesztés kiszabását kezdeményezte a török újságírók ellen, akik 9 különböző napilap alkalmazottai.

Sajtóértesülések szerint azzal vádolják őket, hogy népszerűsíteni akartak egy „erős és bármire képes” terrorszervezetet.

Az ügy egyik vádlottja, Can Dündar, a Cumhuriyet című napilap főszerkesztője viszont azt mondta, hogy azért hozták le a fotót, mert a terrorizmus sötét és gonosz arcát akarták bemutatni.

A jelenetet ábrázoló képek annak idején széles körben terjedtek az interneten. A török hatóságok korlátozták is a hozzáférést több közösségi oldalon, köztük a Facebookon, a Twitteren és a YouTube-on. Egyes szakértők és jogvédő csoportok ezt diktatórikus intézkedésnek minősítették.

Recep Tayyip Erdogan köztársasági elnök januárban úgy nyilatkozott, hogy a török újságírók szabadabban dolgozhatnak, mint bármely kollégájuk az európai országokban. A Reuters brit hírügynökség ugyanakkor kommentárjában kitért arra, hogy a hatóságok arra használják a túl széles értelemben megfogalmazott terrorellenes törvényeket, hogy újságírók ellen indítsanak jogi eljárást. Korábban az Európai Unió is úgy foglalt állást, hogy a sajtó zaklatása nem áll összhangban az uniós emberi jogi követelményekkel.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »