Kiska egy új jelöltet kér

Őszig biztosan nem töltik be az Alkotmánybíróság két megüresedett posztját. Andrej Kiska államfő az alkotmánybíró-jelöltek kinevezését egy újabb jelölt állításához és az alkotmány pontos magyarázatához kötötte – számolt be róla a felvidéki Új Szó.

Egy új alkotmánybíró-jelöltet kér a parlamenttől az államfő. Az ok: két bírót kell kineveznie, az alkotmány alapján pedig ehhez kétszer több jelölt kell. Mára pedig csak hárman „maradtak állva”.Tavaly a parlament hat jelöltet választott (mindegyiket a Smer szavazataival), mivel három hely üresedett meg. Kiska viszont csak egyet nevezett ki (Jana Baricovát), az öt pórul járt jelölt az Alkotmánybírósághoz (AB) fordult. Közülük hármuknak igazat adott a testület egyik tanácsa, a másik kettő viszont a döntés meghozatala előtt gyorsan visszavonta panaszát. Az államfő szerint esetükben korábbi döntése végleges, így most három jelölt maradt (Eva Fulcová, Juraj Sopoliga és Miroslav Ďuriša), ehhez kér az államfő még egyet. Andrej Kiska arra is figyelmeztetett, hogy a három jelölt ügyében eljáró tanács szóbeli és írásbeli indoklása nem egyezik. A tanács ezt ugyan cáfolta, de Ján Mazák, az államfő jogi tanácsadója és a testület korábbi vezetője szerint a különböző indoklás precedensértékű, mert ilyenre korábban nem volt példa. „Arra fogom kérni az Alkotmánybíróság plénumát, hogy érthetően és világosan magyarázza el az alkotmány vonatkozó részét, azért, hogy egyszer és mindenkorra, minden kétséget eloszlassunk a jelöltek ki nem nevezésével kapcsolatban” – mondta az államfő. Kiska szeretné, ha végre egyértelművé válnának az államfő jogkörei az alkotmánybíró-jelöltek kinevezésével kapcsolatban. Hozzátette, nem tartja normálisnak, hogy a közjogi méltóságok és az alkotmányjogászok azon vitázzanak, hogy tulajdonképpen hogyan is döntött az Alkotmánybíróság bizonyos kérdésekben. Kiska abban bízik, hogy a testület magyarázatát rövid időn belül kézhez kapja, és végre lezárulhat az alkotmánybíró-jelöltek ügye.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »