Merkel fordulatra készül a bevándorlási politikában

A német konzervatív CDU-ban „kisebbfajta forradalom” készül, miután Angela Merkel pártelnök-kancellár jelezte, hogy támogatja a bevándorlási szabályok egységes rendszerré szervezését egy új törvény révén – írta a Der Spiegel.

A német hírmagazin szombaton megjelenő – digitális változatban péntek este kiadott – számában közölt beszámoló alapján Merkel szerint a bevándorlás lehet a következő, 2017-es parlamenti (Bundestag) választásokat felvezető kampány fő témája, és nem szeretné, hogy a CDU a választási küzdelemben a „haladó” szociáldemokratákkal (SPD) szemben a „maradi” párt szerepébe szoruljon.

A migráció az uniós társországokból a munkavállalási korlátozások lebontása révén megindult bevándorlási hullám és a folyamatosan erősödő menekülthullám miatt eleve „egyre súlyosabb gond”, így Merkelnek „minden jól jön, ami úgy néz ki, mint egy válasz” a kihívásra – írta a Der Spiegel.

A bevándorlásról szóló diskurzust a CDU főtitkára, Peter Tauber nyitotta meg január elején. A politikus szerint a németek „még nem gondolták végig, mi szükséges ahhoz, hogy sikeres bevándorlási célország” legyen a hazájuk, ezért az eddiginél jóval szélesebb körű társadalmi vitát kell folytatni, majd jogszabállyá kell formálni a vita tanulságait.

A bevándorlási törvényben így rögzíteni kell, hogy milyen „képességekkel, képzettséggel és országépítő elkötelezettséggel kell rendelkezniük a bevándorlóknak, akik németté akarnak válni” – mondta a főtitkár.

Felvetése vitát indított el a pártban. A konzervatívok leginkább illetékes – és igen tekintélyes – vezetője, Thomas de Maiziere belügyminiszter elzárkózott a javaslattól, arra hivatkozva, hogy kellőképpen szabályozza a területet a 2005-ben életbe lépett törvény az EU-n kívüli, úgynevezett harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és ott-tartózkodásáról.

Merkel kezdeményezésére végül felállítottak egy bizottságot a kérdés tanulmányozására. A testület július elején mutatta be jelentését, amely szerint egy új jogszabályra van szükség az eddigi „jó kezdeményezések” összehangolásához és a közöttük lévő ellentmondások kiküszöböléséhez.

A Spiegel szerint miután Angela Merkel az új törvényt szorgalmazók pártjára állt, a CDU szeptemberi elnökségi ülésén a jelentést elfogadják és az elnökség indítványaként a decemberi pártkongresszus elé terjesztik. A CDU ezzel felzárkózik az SPD mellé, amely már tavasszal bemutatott egy jogszabály-koncepciót, miszerint a bevándorlást a munkaerő-piaci igények alapján kell irányítani egy kanadai mintájú pontrendszerrel.

A kiállás egy új törvény mellett „kisebbfajta forradalom” a konzervatívok számára, akik ugyan már nem vitatják, hogy Németország „a bevándorlás földje” – migránsokat nagy tömegben befogadó ország -, és azt sem vitatják, hogy a képzett munkaerő utánpótlása nem oldható meg bevándorlás nélkül, de eddig húzódoztak attól, hogy külön törvényben szabályozzák a szerteágazó ügyet, amelynek összetettségét jelzi, hogy jelenleg több mint 50 jogcímen lehet németországi tartózkodási engedélyt szerezni. A terület egységes szabályozásának gondolatát a konzervatívok azért utasították el korábban, mert nem akarták azt a látszatot kelteni, hogy ösztönzik a bevándorlást – írta a Der Spiegel.

A CDU belső jelentését kidolgozó bizottság vezetője, Armin Laschet, a párt egyik elnökhelyettese a hírmagazin beszámolójával kapcsolatban hangsúlyozta, hogy Németország a második legnagyobb bevándorlási célország az Egyesült Államok után. Hírportálokon idézett nyilatkozatában hozzátette, hogy szigorúan szét kell választani a bevándorlás és a menekültügy területét, és nem lehet arra számítani, hogy egy bevándorlási törvény megoldja a történelmi magasságba emelkedő menekülthullám révén keletkező gondokat.

A szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) legutóbbi adatai szerint a külföldi állampolgárok száma 2013 végén 6,2 millió volt Németországban, a bevándorló családból származó német állampolgárságok száma pedig 10,1 millió, vagyis nagyjából minden ötödik ember bevándorló hátterű a 80,5 milliós országban.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »