Magyarország érdeke Montenegró NATO-csatlakozása

Magyarország nemzetbiztonsági és nemzetgazdasági érdekeit is szolgálná, ha Montenegró mielőbb a NATO tagja lehetne – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön telefonon az MTI-nek, miután horvát, lengyel és román kollégájával Montenegróban tárgyalt a nyugat-balkáni ország NATO-csatlakozásáról.

A tárcavezető kifejtette: azért látogatott el kollégáival Montenegróba, hogy kifejezzék támogatásukat az ország NATO-csatlakozása mellett, ugyanis Európának a második világháború óta nem kellett a jelenlegihez hasonló súlyos kihívásokkal szembenéznie, és ebben a helyzetben minden, a stabilitást segítő lépés rendkívül fontos. Márpedig Európának az az érdeke, hogy a Nyugat-Balkánon stabilitás legyen, és ehhez a legjobb eszköz az euroatlanti integrációs perspektíva fenntartása – mutatott rá.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: Magyarországnak nemzetbiztonsági és nemzetgazdasági érdeke is Montenegró mihamarabbi NATO-csatlakozása. Nemzetbiztonsági érdeke azért, mert Magyarország a Nyugat-Balkán szomszédságában található, és „mi pontosan tudjuk, hogy mi a különbség aközött, hogy ha stabilitás van a Nyugat-Balkánon vagy ha nincs” – fogalmazott. Hozzátette: a jelenlegi globális biztonsági kihívások közepette a térség stabilitása „újra törékenynek látszik”, és minden lépés, amely hozzájárul a stabilitáshoz, az Magyarország nemzetbiztonsági érdekét szolgálja.

A külügyminiszter szerint Montenegró felkészült a NATO-tagságra, Afganisztánban például már most is együtt szolgálnak magyar és montenegrói katonák, ezért hibás az összes olyan korábbi NATO-döntés, amely megakadályozta az ország NATO-csatlakozását. „Montenegrónak már régen NATO-tagnak kellene lennie” – mondta.

A nemzetgazdasági érdekekkel kapcsolatban a tárcavezető kifejtette: a NATO-tagság mindig stabilizálja egy ország gazdasági, piaci körülményeit, és Montenegróban magyar vállalatoknak jelentős befektetéseik vannak, elsősorban a bankszektorban és a szállodaiparban. Minél stabilabb a montenegrói gazdasági környezet, annál több befektetés érkezhet ide Magyarországról, és annál inkább fejlődhet a kétoldalú kereskedelem is – magyarázta.

Szijjártó Péter arra is kitért, hogy a magyar kormány eddig is sokat tett Montenegró NATO-tagságáért, idén és jövőre pedig a magyar nagykövet tölti be a NATO-összekötői pozíciót, vagyis ő tart közvetlen kapcsolatot a montenegrói kormánnyal és segíti az ország felkészülését a csatlakozásra.

A miniszter emlékeztetett: december elején üléseznek Brüsszelben a NATO-külügyminiszterek, és bár komoly támogatottsága van Montenegró meghívásának a szövetségbe, néhány tagállam ezt a NATO-tagság 50 százalék feletti társadalmi támogatottságához kötné. Ez helytelen és elfogadhatatlan feltétel lenne, hiszen Magyarország és más országok példájából is az látszik, hogy a társadalmi támogatottság éppen azt követően ugrik meg, hogy érdemi lépések történnek a csatlakozás érdekében – közölte. Hozzáfűzte: ha Montenegró megkapja a meghívást a NATO-ba, a csatlakozás társadalmi támogatottsága azonnal növekedni fog.

Kitekintő / MTI

Friss hírek