A határon túli magyarok nem kérnek a menekültekből

Népszavazáson akarják elutasítani a csallóközi Bős lakói, hogy a szlovák kormány újranyissa a 2009-ben bezárt menekülttábort, és ott helyezze el azt az 500 illegális bevándorlót, akinek ideiglenes befogadásáról kedden írt alá megállapodást a szlovák és az osztrák belügyminiszter.

Robert Kalinák és Johanna Mikl-Leitner a hónap elején állapodott meg arról, hogy Szlovákia ideiglenesen ötszáz embert fogad be az ausztriai traiskircheni menekülttáborból, és az erről szóló megállapodást kedden Bécsben írták alá. A dokumentum szerint még júliusban ötven, augusztusban kétszáz, szeptemberben pedig további kétszázötven illegális bevándorlót helyeznek át Bősre.

A bősi menekülttábor újranyitásáról szóló hírek még hivatalossá válásuk előtt komoly tiltakozáshullámot váltottak ki a helyiek és a többi környékbeli település lakói között. A tiltakozás egy petícióval indult, majd miután azt több mint háromezren aláírták, a település önkormányzata a petíciós bizottság kezdeményezésére augusztus másodikára népszavazást írt ki a tábor újranyitásának elutasítására.

„Sajnos tisztában vagyunk vele, hogy a szlovák kormánynak nem kell figyelembe vennie a népszavazás eredményét, de egy esetleges békés tüntetés mellett ez az egyedüli lehetőségünk arra, hogy kinyilvánítsuk az akaratunkat” – mondta az MTI-nek Jakus Zoltán, a menekülttábor újranyitását ellenző petíciós bizottság elnöke.

Elhibázott lépésnek tartja a döntést Bős polgármestere, Fenes Iván is, aki úgy véli, tekintettel a múltbéli tapasztalatokra, a helyiek fenntartásai a tábor újranyitásával szemben jogosak. Az MTI-nek elmondta, furcsának tartja, hogy a település önkormányzatát eddig hivatalosan a bevándorlók érkezésének időpontjáról sem értesítették, és azok számáról is csak a médiából értesültek. Hozzátette: legalábbis kérdéses, hogy a népszavazás eredményét mennyire veszi majd figyelembe a szlovák kormány, az önkormányzat azonban ettől függetlenül továbbra is minden rendelkezésére álló jogi eszközzel tiltakozni fog a tábor megnyitása ellen.

A bősi menekülttábor újranyitása miatt már korábban tiltakozását fejezte ki a felvidéki Magyar Közösség Pártja (MKP), amely közleményben kért garanciát a szlovák kormánytól arra, hogy a belügyi tárca szavatolni fogja a bősiek biztonságát. A befogadásáról szóló megállapodás aláírására reagálva Berényi József, az MKP elnöke az MTI-nek elmondta: továbbra is kiállnak a helyi lakosok mellett, és érthetetlennek tartják azt is, hogy a szlovák kormány miért a bősi menekülttábor újranyitásával akarja megoldani az illegális bevándorlók elhelyezésének kérdését, amikor a működő szlovákiai menekülttáborok nagy része csaknem üres.

„A homonnai (Humenné) táborban több mint ötszáz szabad férőhely van, és mégsem oda akarják elhelyezni ezeket a migránsokat” – mondta Berényi, hozzátéve: nem tartják igazságosnak, hogy a menekültek elhelyezésére használt létesítmények java részét magyarok lakta területekre telepítették és telepítik.

Kitekintő / MTI

Friss hírek