Erdogan: A terrornak nincs vallása, etnikuma, nemzetisége, sem országa

Nem véletlen a Kobane újjáépítésére induló szervezet megtámadása. Az ellenzék a kormányt teszi felelőssé, és súlyos válaszlépéseket sürget.

Harmincegyen vesztették életüket és százan sebesültek meg a július huszadikai terrortámadásban a török Suruc városában. A támadó az Iszlám Államhoz köthető öngyilkos merénylő lehetett, a Hürriyet török lap forrásai szerint egy tizennyolc éves iszlamista lányról van szó.

A támadás egy, a Kobane újjáépítésére induló ifjúsági szervezet sajtótájékoztatóján történt, amely támogatására diákok csoportja gyülekezett a helyszínen. A szervezet elmondása szerint háromszáz tagjuk indult volna a szíriai Kobane városának újjáépítésére. Kobane szimbolikus jelentőséggel bír, hiszen ennek a török határhoz közeli városnak az elvesztése óriási presztízsvesztéssel járt az Iszlám Állam számára. Az iszlamisták által elfoglalt várost heves harcok során sikerült nemzetközi támogatással és kurd összefogással felszabadítani. Ennek tükrében nyilvánvaló, hogy a merénylő ezt, az Iszlám Állam sebezhetőségét megtestesítő jelképet kívánta lerombolni. A megtámadott török szervezet keretein belül kurd és török fiatalok együtt dolgoztak volna Kobane helyreállításáért.

Elképzelhető, hogy a támadás időzítése sem a véletlen műve. A muszlim világ legmeghatározóbb ünnepe a három napos Bayram, mely a Ramadán havát lezáró ünnep. Idén a Bayram utolsó napja a támadást megelőző napra esett, így elképzelhető, hogy a merénylet időpontjának kiválasztása sem volt utolsó szempont nagyobb hatás keltésének érdekében.   

A kirakós harmadik része, hogy a török kormány néhány héttel ezelőtt megerősítette a török-szír határt, újabb katonai egységeket telepítve. Bár a török vezetés kijelentette, hogy nem tervez katonai beavatkozást Szíriába, mégis hozzátette, hogy bármi áron megvédi a határokat.

A támadás sokként érte Törökországot. Az események utáni órákban sorra jelentek meg a török politikai élet vezető alakjainak nyilatkozatai. Recep Tayyip Erdogan török köztársasági elnök élőben közvetített sajtótájékoztatón terrorcselekménynek minősítette a történteket, és elmondta, hogy „a terrornak nincs vallása, etnikuma, nemzetisége sem országa!”. Erdogan a terrorizmus elleni nemzetközi összefogásra hívta fel a figyelmet.

A legélesebb hangot a törökországi kurdok érdekeit képviselő Demokratikus Néppárt (HDP) ütötte meg. A HDP egyértelműen a vezető Igazság és Fejlődés Pártját (AKP) teszi felelőssé a merényletért, hiszen elmondásuk szerint ők korábban figyelmeztették a vezetést arról, hogy az Iszlám Állam sejtjei tevékenykednek a térségben. A HDP vezetőjének szavaival élve a kormányt hibáztatják, amiért engedik, hogy merénylők lófráljanak Suruc környékén. A kurd párt a helyzet tarthatatlanságára hívta fel a figyelmet, és mielőbbi válaszlépéseket sürgetnek.

Schranz Katalin

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »