Irán: új lehetőség nyílik a regionális együttműködésre

Az Irán és a nagyhatalmak közti megállapodás nem a perzsa állam még nagyobb hatalmát eredményezi, hanem sokkal inkább utat nyit a kölcsönös partnerség és a régió problémáinak közös megoldása előtt.

Javad Zarif, az Iráni Iszlám Köztársaság külügyminisztere egy interjúban közölte a közel-keleti régió államaival, hogy Irán bízik abban, hogy a nukleáris megállapodás megnyitja az utat a regionális együttműködés előtt. 

„A mesterségesen kreált nukleáris programunkkal kapcsolatos krízis diplomáciai úton történő megoldása új lehetőséget teremtett a regionális és a nemzetközi együttműködésre”, fogalmazott a külügyminiszter. 

Marzieh Afkham, az iráni külügyminisztérium szóvivője az IRNA állami hírügynökségnek elmondta, folynak az előkészületek Javad Zarif Öböl-menti arab államokba való látogatásáról. Hozzátette, Irán elkötelezett aziránt, hogy javítsa és kiterjessze kapcsolatát a régió államaival, azokkal is, amelyek Iránt a régióban való terjeszkedéssel vádolják.

Irán és a P5+1 (USA, Kína, Oroszország, Nagy-Britannia, Franciaország és Németország) kedden sikerrel tető alá hozták a végső megállapodást, ezzel pontot téve az iráni nukleáris tárgyalásokra. Irán ezzel kiléphet az évtizedek óta tartó elszigeteltségből, és bekapcsolódhat a nemzetközi gazdasági folyamatokba. A megállapodás értelmében a szankciók fokozatosan lesznek felfüggesztve, ahogy Irán megteszi a szükséges lépéseket nukleáris programjának leépítése érdekében.

Hasszán Róháni iráni elnök David Cameron brit miniszterelnökkel folytatott telefonbeszélgetése során hangot adott azon véleményének, hogy szeretné felújítani a közös tiszteleten alapuló bilaterális kapcsolatokat, továbbá elmondta, hogy megvitatták a nagykövetségek újranyitását Teheránban és Londonban. Nagy-Britannia 2011-ben zárta be iráni nagykövetségét.

David Cameron szóvivője elmondta, hogy a brit miniszterelnök közölte az iráni elnökkel, a nukleáris megállapodás új kezdetet jelent a kétoldaló kapcsolatokban, illetve, hogy elkötelezett a nagykövetség újranyitása mellett. 

Káply Mátyás

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »