Egy asztalhoz ülhet a két Korea

Első alkalommal hívta meg Dél-Korea nemzetközi biztonságpolitikai konferenciájára Észak-Koreát – közölte a szöuli védelmi minisztérium.

A tárca bejelentése szerint a szeptemberi szöuli tanácskozásra szóló meghívót pénteken küldték el az észak-koreai védelmi miniszter helyettesének. Phenjan egyelőre nem reagált a megkeresésre.

A biztonságpolitikai fórumot Dél-Korea 2012 óta évente megrendezi. Idén 32 ország képviselőit invitálta Szöul a találkozóra, köztük az Egyesült Államok, Kína és Japán kormányának tagjait.

A korábbi konferenciákon a regionális és még szélesebb körű biztonságpolitikai együttműködés kérdéseiről, a kiberbiztonságról és Észak-Korea atomprogramjáról esett szó.

Az 1950-53-as koreai háborút fegyverszüneti megállapodás zárta le, Dél-Korea és a bezárkózó, kommunista Észak-Korea azóta sem kötött békeszerződést, hivatalosan máig hadban áll egymással.

A két Korea között legutóbb 2014 februárjában voltak magas szintű tárgyalások, a napirenden a háborúban elszakított családok újraegyesítése szerepelt.

Kitekintő / MTI

Friss hírek