A szerb fővárosban is megemlékeztek a népirtásról

Az 1995. júliusi, több mint nyolcezer ember életét követelő srebrenicai népirtás központi, súlyos botrányba fulladó jubileumi megemlékezéseinek előestéjén mintegy kétszázan vettek részt Belgrádban az áldozatok emléke előtt fejet hajtó megemlékezésen- számol be a BIRN (Balkan Investigative Reporting Network) által szerkesztett „Balkan Transitional Justice” hírportál. A spontán módon szervezett csendes demonstrációra ugyanakkor a hatóságok előzetes figyelmeztetése ellenére került sor.

A szerb belügyminisztérium nevében ugyanis még napközben maga a tárcavezető, Nebojša Stefanović jelentette be mindennemű gyülekezés betiltását a hétvégére, tekintettel a szélsőjobboldali szervezetek várhatóan kiemelt és figyelemreméltó aktivitására az adott időszakban, garantálva ezzel a főváros békéjének és biztonságának zavartalanságát. A szervező aktivisták mindettől függetlenül az eredetileg a szerb parlament épülete elé 7000 fősre tervezett, a közösségi oldalakon #sedamhiljada néven terjesztett eseményt az adott időpontban ugyan jóval kisebb létszámban, de 200 fő részvételével mégis megtartották, az úttestre fektetett, a meggyilkoltakat jelképező számokkal és a melléjük helyezett egy-egy mécsessel emlékezve.

A szombati események tükrében mindenképpen említésre érdemes a belügyi szervek Aleksandar Vučić kormányfő számára küldött figyelmeztetése is, aki személyesen kívánta leróni kegyeletét Srebrenicában. A terv ugyanakkor igencsak balul sült el, az érzelmileg érthetően túlfűtött és dühös bosnyák megemlékezők ugyanis kő-, üveg-, és szemétzáport zúdítottak a menekülni kénytelen belgrádi delegációra, az incidensben a miniszterelnök alsó ajka sérült meg, szemüvege pedig eltört. A jelentős számú, a kelet-boszniai városba csak ezen alkalomból érkező szélsőségesre vonatkozó előrejelzést Vučić kabinetirodája és ő maga személyesen is teljességgel figyelmen kívül hagyta. (A nem éppen barátságos fogadtatásról a Radio Sarajevo által készített felvételeket itt nézheti meg).

A második világháború utáni legsúlyosabb, a közvéleményt sokkoló srebrenicai genocídiumot a település bevétele után, 1995. július 11. és 13. között hajtották végre a Ratko Mladić tábornok által vezetett helyi szerb erők Radovan Karadžić boszniai szerb elnök még az év márciusában megfogalmazott politikai utasítására. A három napon át tartó tömeges vérengzés során eddig bizonyíthatóan 8372 muszlim, főként fiúval és férfival végeztek, pontos számuk azonban a folyamatosan feltárt újabb tömegsírok miatt még korántsem végleges.

Kaszás Gábor

Friss hírek