Irán a megegyezéshez közeledve is tovább harcolna

Közeledve a nukleáris tárgyalások lezárásához, Khamenei ajatollah továbbra is kemény szavakkal illeti országa fő tárgyalópartnerét, az Egyesült Államokat. Diplomaták szerint azonban a végső megállapodás már a küszöbön áll.

Ali Khamenei ajatollah egyetemisták előtt tartott beszédében jelentette ki, hogy az Egyesült Államok a „globális arrogancia megtestesítője”, amely ellen fel kell venni a harcot. 

Az egyetemisták azon kérdésére, hogy a nukleáris tárgyalások sikeréhez közeledve hogyan folytatható a „harc a globális arrogancia ellen”, Khamenei ajatollah úgy fogalmazott, hogy a harcot semmilyen esemény nem szakíthatja meg. 

„Az arrogancia elleni harc forradalmunk központi vezérfonala, amelyet mindvégig folytatni kell. Álljatok készen az arrogancia elleni harc folytatására”, fogalmazott a Legfőbb Vezető.

Irán és a hat nagyhatalom közti tárgyalások javában zajlanak, hogy sikerüljön megkötni a végső megállapodást, ezzel lezárva az évek óta tartó, hol pozitív, hol negatív fejleményekkel tarkított nukleáris tárgyalásokat. A legújabb határidő a megállapodásra hétfő, miután a két hete tartó maratoni tárgyalásokat követően vasárnap elmaradt az áttörés. 

A Reuters szerint számos, a tárgyalásokon résztvevő diplomata egybehangzóan állította, hogy a megállapodás akár már vasárnap is létre jöhetett volna. John Kerry amerikai külügyminiszter azonban figyelmeztetett, hogy számos „nézeteltérés” továbbra is fennáll. 

Laurent Fabius, Franciaország külügyminisztere elmondta, hogy most már végleg eljött az ideje a megállapodásnak, nyomást helyezve az Egyesült Államokra és Iránra. A francia álláspont szerint mostanra minden kérdést megvitattak, így nem kellene tovább halasztani a végső megállapodást. 

Irán ragaszkodik ahhoz, hogy az Egyesült Államok a megállapodás aláírásával azonnal enyhítse az ellene irányuló fegyverembargót, illetve a ballisztikus rakétaprogram korlátozását, amelyet Oroszország is támogat. 

További problémát jelent, hogy Irán nem hajlandó eleget tenni annak a követelésnek, miszerint nemzetközi megfigyelők tekintsenek be az iráni katonai létesítményekbe, illetve vitapont, hogy a szankciók a megállapodás aláírásával azonnal vagy csak fokozatosan legyenek-e megszüntetve. 

Káply Mátyás

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »