Szíriai polgárháború: menekültből gyermekmunkás

Egy július 2-i UNICEF jelentés szerint a szíriai polgárháborús krízis egyre több menekült gyereket taszít munkasorba. A háború által a környező országokba sodort négymillió menekült csaknem fele kis- és fiatalkorú, akik közül néhányan már hatéves kortól munkára kényszerülnek.

Az UNICEF és a Save the Children adatai szerint mára rengeteg esetben a szíriai menekült gyerekek váltak családjaik meghatározó vagy akár egyetlen kenyérkeresőjévé. Mivel szüleiknek a befogadó országokban szinte lehetetlen munkavállalási engedélyt szerezniük, sok családnál csak az ő általuk megkeresett pénz jelenti a túlélést.

A jelentés szerint a Szíriában maradt gyerekek közel háromnegyede járul hozzá családjuk jövedelméhez. Jordániában a menekült gyerekek fele nemcsak hogy munkával segít, de sok esetben egyedüli munkavállaló a családoknál. Libanonban pedig az is előfordul, hogy már hat éves kortól dolgozniuk kell a kiskorú menekülteknek.

A jordániai Za’atari menekült táborban megvizsgált gyerekek háromnegyedének volt valamiféle munkával kapcsolatos egészségügyi problémája. „ A gyermekmunka hosszú, alig fizetett órái, amiket gyakran rendkívül veszélyes és egészségtelen körülmények között kénytelenek eltölteni, megakadályozzák a gyerekek megfelelő növekedését és fejlődését”, mondta Dr. Peter Salama, az UNICEF közel-keleti és észak-afrikai regionális igazgatója.

„Nehéz terhek cipelése, rovarirtó szerek és különböző mérgező anyagoknak való kitétel és hosszú munkaórák – ez csak néhány példa a gyermekmunkásokat veszélyeztető dolgok közül, amikkel naponta szembe kell nézniük”, tette hozzá Dr. Salama.

A gyermekmunkások heti hat vagy hét munkanap mellett körülbelül négy és hét dollár között keresnek naponta. Az UNICEF és a Save the Children elemzése szerint a helyzet csak rosszabbodni fog, amint leállnak a segélyszervezetek a helyi programjaikkal forráshiány miatt. Szerdán a World Food Programme bejelentette, hogy lefelezik a libanoni szír menekültek ételjegyeinek értékét és kilátásba helyezték továbbá azt is, hogy a közel négyszáznegyvenezer jordániai menekült támogatását is kénytelenek felfüggeszteni.

Az ENSZ segélyszervezeteinek múlt heti jelentése szerint a szíriai menekültkrízis megoldására felállított 4,5 milliárd dolláros költségvetésnek kevesebb, mint a negyede jött össze. Ennek a pénznek a hiánya több millió veszélyben lévő embert sodorhat rosszabb helyzetbe.

Ahogy azt az UNICEF jelentése is írja, a polgárháború kitörése előtt Szíria még egy közepes jövedelemmel rendelkező ország volt, a gyerekek nagytöbbsége iskolába járt és az írás- és olvasástudás 90 százalék fölött volt a teljes népesség körében.

A háború négy és fél éve után, körülbelül az ország négyötöde szegénységben él és a harcok miatt közel 7,6 millió embernek el kellett hagynia az otthonát. Az országban a munkanélküliség elérte az 57,7 százalékot, amíg a polgárháború regionális krízissé nőtte ki magát: a Szíriával szomszédos országok közel négy millió menekültet fogadtak be, akik közül két millióan még csak gyerekek.

Vágner Krisztián

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »