Paks2: még nem indult hivatalos állami támogatási vizsgálat

A magyar kormány hivatalosan is bejelentette Brüsszelben a paksi atomerőmű bővítését célzó beruházást, arra kérve a Bizottságot, hogy vizsgálja meg, fennáll-e az ügyben a tiltott állami támogatás – derül ki abból a levélből, amit Margrethe Vestager versenyjogi biztos írt Jávor Benedek és az Energiaklub megkeresésére. A hivatalos vizsgálat ugyanakkor még nem indult el, ez a folyamatban lévő értékeléstől függ majd.

Margrethe Vestager versenypolitikai biztos néhány soros levelében arról tájékoztatta Jávor Benedeket, az európai zöldek parlamenti frakciójának magyar tagját és az Energiaklubot, hogy a magyar hatóságok május 22-én hivatalosan is bejelentették az Európai Bizottságnál a paksi atomerőmű kibővítését célzó projektet, arra kérve a testületet, hogy vizsgálja meg, jelen esetben tiltott állami támogatásról van-e szó.

A biztos válaszát Jávor Benedek tette fel a honlapjára és az Energiaklub is eljuttatta a sajtóhoz.

Vestager ebben azt írja, hogy mihelyt az összes szükséges információ rendelkezésre áll, a Bizottságnak két hónapja lesz annak megállapítására, hogy a bejelentett intézkedések kételyeket támasztanak-e vagy sem az állami támogatásokra vonatkozó uniós szabályoknak való megfelelés tekintetében.

„A Bizottság kapcsolatban van a magyar hatóságokkal a paksi atomerőmű kibővítésével összefüggő kérdéseket illetően, ideértve az esetleges állami támogatási és közbeszerzési vonatkozásokat is” – közölte a BruxInfo érdeklődésére Ricardo Cardoso, aki Vestager szóvivője.

A szóvivő arra is kitért, hogy az Európai Bizottság tudomására jutott, hogy a projektet pályáztatási eljárás mellőzésével ítélték oda. „A Bizottság szolgálatai vizsgálják az ügyet és tisztázzák azt a magyar hatóságokkal” – tette hozzá.

Cardoso hangsúlyozta, hogy folyamatban van a vizsgálódás, ami annak megállapítására irányul, hogy a projekt összhangban áll-e az EU állami támogatási szabályaival. „Még nem alakítottunk ki végleges álláspontot, és nem tudjuk előre megmondani, hogy a vizsgálódás milyen eredményre jut” – szögezte le a szóvivő.

Nevük mellőzését kérő források hangsúlyozták, hogy a hivatalos magyar bejelentés még nem jelenti a hivatalos állami támogatási vizsgálat megkezdését. valójában jelenleg éppen annak a tisztázása folyik, hogy szükség van-e hivatalos vizsgálatra.

A Bizottság versenyjogi főigazgatósága már hosszabb ideje előzetes egyeztetéseket folytatott a magyar hatóságokkal az állami támogatás kérdéséről. Az Energiaklub szerint amennyiben a majdani hivatalos bizottsági vizsgálat tiltott állami támogatást állapítana meg, akkor „Paks 2 költségvetésen keresztül történő finanszírozását le kell állítani”.

Az Energiaklub közleménye szerint az Európai Bizottság határozata néhány hónapon belül várható.

Az Energiaklub közleményében emlékeztet rá, hogy a napokban tette közzé azt a gazdasági szimulációt, amelynek eredményei szerint Paks 2 nem tud majd állami támogatások nélkül működni. Az Energiaklub szerint „a legvalószínűbb esetben évente átlagosan 100 milliárd forint készpénzzel kellene támogatni az erőműtársaságot a működés első húsz évében ahhoz, hogy működőképes maradjon”. A szervezet az elemzést eljuttatta a versenyjogi főigazgatósághoz is.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »