Lenácizták az államfőt

Klaus Johannis államfő lenácizásáért marasztalta el Dorel Coicát, Szatmárnémeti szociáldemokrata polgármesterét a diszkriminációellenes tanács – írja hétfői számában a Krónika erdélyi magyar napilap.

Dorel Coica tavaly ősszel, az elnökválasztás kampányában egy televíziós adásban nevezte „náci pofájúnak” Klaus Johannis akkori államfőjelöltet. Az eset nyomán a Német Demokrata Fórum, és a Iohannist támogató Keresztény-Liberális Szövetség helyi szervezete tett panaszt a diszkriminációellenes tanácsnál.

A tanács megállapította, Dorel Coica nemcsak Klaus Johannis személyiségi jogait sértette meg kijelentésével, hanem az egész romániai német közösséget, hiszen a jelenlegi államelnök korábban éveken át a német fórum országos elnökeként tevékenykedett.

A szatmárnémeti polgármester az eljárás során azzal védekezett, hogy tulajdonképpen nem nácizta le Johannist, mindössze azt állapította meg, hogy „kísértetiesen hasonlít egy színészre, aki egy régi filmben egy náci tisztet alakított”. Azt is felhozta mentségül, hogy polgármesterként kiváló kapcsolatot ápol németországi befektetőkkel, támogatja a helyi német ajkú közösség törekvéseit, sőt szűkebb családi körében is van német származású, ugyanis állítása szerint az apósa sváb.

A tanács figyelmeztetésben részesítette a történtek miatt Dorel Coicát, és – mint közölte – azért nem rótt ki rá súlyosabb büntetést, mert a kijelentést politikai műsorban, kampányidőszakban tette.

Ugrósdy Márton

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »