A szlovákokat is kiosztották Washingtonból

Nyilvánosságra hozta éves emberi jogi jelentését az amerikai külügyminisztérium. Míg globális szinten a terrorszervezetek kegyetlenségét, illetve a közel-keleti, afrikai, észak-koreai és oroszországi emberi jogi helyzet súlyosságát emelték ki, addig Szlovákiában a bíróságot, az igazságszolgáltatási rendszer hiányzó ellenőrzését és a romák diszkriminációját kifogásolták, írja az Új Szó. A bíróságok kapcsán megemlítik, hogy az állam szelektíven alkalmazza a bírók elleni fegyelmi eljárást az elhúzódó perek miatt. „Egyes esetekben a hivatalok egyértelműen arra használták a fegyelmi eljárást, hogy megfélemlítsék az adott bírót, hogy az a feletteseik által támogatott felet részesítse előnyben” – áll a jelentésben. Kifogásolja azt a tavaly elfogadott rendelkezést is, amely előírja a bírók kötelező nemzetbiztonsági átvilágítását, mivel ez politikai nyomásgyakorlásra használható.

A 30 oldalas jelentés legnagyobb része a romák diszkriminációját bírálja. Kiemeli, hogy a mintegy 400 ezres kisebbség több mint fele a társadalom peremén, telepeken él. Megemlíti a tavalyi gölnicbányai és pozsonyi romaellenes tüntetéseket is. A jelentés alapján a romákat diszkriminálják az oktatásban, az egészségügyi ellátásban, a munkavállalás területén is, és sok szolgáltatást is csak korlátozott mértékben vehetnek igénybe. Megemlíti a jelentés, hogy a romákat nem engedik be minden vendéglőbe, fodrászatba és a tömegközlekedésben is diszkriminálják őket.

A Magyarországról készült jelentés ugyancsak bírálja a romák kirekesztését, de emellett foglalkozik a civil szervezetek megfélemlítésével és a médiapluralizmus visszaszorításával. Közel 60 oldalas fejezete részletesen kifejti a legapróbb emberi jogi problémákat is az országban, részletezi például az ezekhez kapcsolódó pereket és politikai állásfoglalásokat is.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »