Hamarosan elkészül a menekülteket segítő törvény

Egy héten belül elkészülhet a menekültek megsegítésére kidolgozott tervezet vázlata – mondta Fico egy vasárnapi beszélgetés során. Minderről az Új Szó tudósított.

A miniszterelnök elmondta, hogy az állam segíteni akart azon menekülteken, akik életveszélyben vannak, de nem fenyegetik az ország biztonságát. Szlovákia az ilyen embereket képes kiszűrni, mivel szigorú a menekültügyi politikája –  ezt az Európai Tanácsnak is be kívánja mutatni. „Gazdasági menekülteket nem fogunk befogadni.” – tette hozzá a kormányfő.

Nyomatékosította, hogy ebben az esetben „csak rajtunk múlik, hogy melyik országokkal fogunk az ügyben értekezni.” Az EU által szorgalmazott kötelező kvóták ezt nem engedték volna meg.

Fico ismét megismételte, hogy az önkéntes segítség keretein belül elképzelhetőnek tartja, hogy Szlovákia részt vegyen líbiai biztonsági zónák kialakításában. Sok menekült van ott, az országot a terrorizmus hazájának tekinti a miniszterelnök.

Bugár Béla szintén szigorúnak nevezte az ország bevándorlási politikáját. Elmondta, hogy az utóbbi 22 évben 58 ezer migráns akart Szlovákia területére jönni, s ebből mindössze 650-en kaptak menedéket, 600-an másfajta védelmet. A líbiai segítség témájában azonban nem értett egyet a miniszterelnökkel. „El tudja képzelni, hogy milyen kockázatnak tenné ki a katonáinkat? És mi van akkor, ha megtámadják őket? Jobb lenne létrehozni egy biztonsági zónát a líbiai határ mentén.” – vélte Bugár.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »