A görög közvélemény kockázatosnak tartja a népszavazást

A görögök többségét meglepetésként ért a hír a népszavazásról, egyesek helyesnek, mások helytelennek, de a túlnyomó többség kockázatosnak tartja azt – mondta Fokasz Nikosz szociológus az MTI-nek telefonon Athénból.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem társadalomtudományi karának tanára személyes benyomásait ismertetve kiemelte: a piacon és az utcán is azt érzékelte, hogy az embereket erősen foglalkoztatja a kérdés, mindenütt azt taglalják, „hogyan fog kifutni ez az ügy”.

Habár a népszavazás csupán véleménynyilvánító jellegű, Alekszisz Ciprasz kormányfő határozottan kijelentette, hogy a jövő hét vasárnapi szavazás eredménye szerint fognak eljárni.

A népszavazás arról szólna, hogy a trojka megállapodástervezetét elfogadják-e a választók. A kormány az elutasítás mellett állt ki.

„Valószínűtlen, hogy az emberek egy 9 milliárd eurós megszorító-csomagra igennel szavazzanak, és magam is arra hajlok, hogy ez lesz a népszavazás eredménye. Ugyanakkor sokakban felmerül a kérdés, hogy egy nem szavazat után mi lesz” – fogalmazott a kutató.

Szerinte, bár a kormányzat igyekszik úgy beállítani, hogy kizárólag a hitelezők szerződésrtervezetéről szól és folytatni kívánják a tárgyalásokat, az ellenzéki pártok azt hangsúlyozzák, hogy valójában a döntés az euróról és az Európai Unióban maradásról szól.

Eltérő véleményeket hallani szakértőktől, olyanok is vannak, akik szerint a kormány valójában folyamatosan az eurózónából való kilépésen ügyködik, mások egy tárgyalási fogásnak tartják a népszavazási ötletet.

Elmondta, hogy a görög törvények szerint az érvényességhez 40 százalékos részvétel szükséges, ami Görögországban minden valószínűség szerint elérhető, hiszen a választásokon 60-70 százalékos részvétel a jellemző.

Amennyiben a népszavazáson a javaslat elfogadása mellett szavazna a többség, akkor a kormány minden valószínűség szerint lemond, és új választásokat írnak ki – véli Fokasz Nikosz.

„Ez persze gazdasági szempontból súlyos csapás lenne az egyébként is nehéz helyzetben lévő görög költségvetésre is, ugyanis hagyományosan a görögök többsége kampányidőszakban felfüggeszti az adófizetést, arra számítva, hogy az új kormány kedvezményeket kínál majd” – hangsúlyozta.

A szakértő szerint arra a kérdésre, hogy ki nyerne egy új választást nehéz jóslatot adni. A Sziriza tárgyalási javaslatát ugyanis egyre kevesebben támogatják, a görögök egyre pesszimistábban látják az ország helyzetét, ami érthető a lassan nyolc éve tartó recesszió gazdasági hatásai miatt. Ugyanakkor valójában nincs számottevő erő az ellenzéki oldalon, az Új Demokrácia támogatói sem gyarapodnak – magyarázta Fokasz Nikosz.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »