Magyarország nem hagyja magára a kárpátaljai magyarokat

A legfontosabb a béke, hogy azok, akik a beregszászi főiskolán most átveszik diplomájukat, békében élhessenek, hogy katonai behívó helyett ösztöndíj- és állásajánlatokra várhassanak – jelentette ki Trócsányi László igazságügyi miniszter pénteken Beregszászon, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola diplomaátadó ünnepségén.

A beregszászi református templomban elmondott köszöntőjében Trócsányi László, aki kétnapos munkalátogatást tett Kárpátalján, hangsúlyozta: ,,jelenlétemmel és szavaimmal szeretném kifejezésre juttatni a magyar kormány figyelmét, aggodalmát és együttérzését önök iránt ebben a nem könnyű helyzetben.” Hozzátette: a kárpátaljai magyarok Ukrajnában kisebbség, ám Magyarország felől nézve a magyar nemzet tagjai, részei. ,,Igazságügyi miniszterként mondhatom, hogy a magyar kormány politikája továbbra is ez: két- és többoldalú párbeszéd révén a határainkon kívül élő magyar nemzetrészek számára az Európában elérhető lehető legmagasabb jogvédelem elérésére való törekvés” – fogalmazott.

A tárcavezető kiemelte: a magyar kormány politikája és intézkedései elsősorban azt célozzák, hogy a határon kívüli magyarság szülőföldjén élvezze az Európában elérhető jogok mindenkori maximumát, és minél szabadabban és teljesebben be tudjon kapcsolódni a teljes magyar nemzet életébe. ,,Támogatjuk tehát a szakmai és diákcsereprogramokat abban a reményben, hogy a megszerzett tudást ezen az ősi földön fogják kamatoztatni azok, akik itt születtek” – mondta. Megjegyezte, büszke arra – bár szerinte ez nem annyira érdem, mint inkább kötelesség -, hogy a Rákóczi-főiskola működését a magyar költségvetés biztosítja, s így az ukrán akkreditációval rendelkező felsőoktatási intézmény teljes mértékben integrálódik nem csak az ukrán, hanem a határon át a magyar oktatási rendszerbe is.

A végzős diákokhoz szólva Trócsányi László hangsúlyozta: ,,legfontosabb a béke. Hogy azok, akik ezen a főiskolán most átveszik diplomájukat, békében élhessenek. Hogy katonai behívó helyett ösztöndíj- és állásajánlatokra várhassanak, esküvői és keresztelői meghívókat kapjanak és küldjenek.”

Az igazságügyi tárca vezetője emlékeztetett arra, hogy a magyar kormány az ukrán válság hatásait enyhítendő idén tavasszal elhatározta, támogatja a kárpátaljai magyar családokat, magyar pedagógusokat, négyezer óvodás korú gyermek étkeztetését, biztosítja több ezer magyar iskolás zánkai táboroztatását. ,,Magyarország nem hagyja magukra önöket, ezt a kormány tagjaként ígérhetem” – hangoztatta kárpátaljai hallgatósága előtt Trócsányi László.

Az ünnepségen, amelyen 151 végzős diák vette át diplomáját, Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Főiskoláért Jótékonysági Alapítvány elnöke, az ukrán parlament képviselője beszédében úgy fogalmazott, hogy a jelenlegi válsághelyzetben a kárpátaljai magyarságnak reményre van szüksége. ,,Reményre, hogy véget ér a háború, beköszönt a béke, és biztosítva lesznek a kárpátaljai magyarok jogai, amelyekért töretlenül kell küzdeni, a nehézségek közepette is ki kell tartani” – fűzte hozzá.

A politikus rámutatott: a kárpátaljai magyarság akarata és az anyaország támogatása tette lehetővé, hogy ma létezik a beregszászi magyar főiskola, hogy az a romjaiból felújított, impozáns, egykori törvényszéki épületben működik.

Brenzovics László szimbolikusnak nevezte, hogy Trócsányi László a magyar kormány tagjaként részt vett a magyar főiskola diplomaátadó ünnepségén. Úgy vélte, ez is jelzi, hogy az anyaország odafigyel a kárpátaljai magyarságra, együtt érez és szolidáris vele.

Kitekintő / Kárpátinfo.net

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »