Nem akar véget érni a görög pszichodráma

A csütörtöki nap sem hozott áttörést a hitelezők és a görög kormány között folyó alkudozásban, pedig az előzetes terveket felrúgva még az EU-csúcs is másfél órát szentelt a görög kérdés megvitatásának. Az Eurócsoport pénzügyminiszterei szombaton ülnek össze legközelebb.

Úgyszólván szünet nélkül puhították csütörtökön is a hitelezőket képviselő intézmények a görög kormányt, ám a nyilatkozatokból ítélve alig-alig közeledtek egymáshoz az álláspontok a pénzügyi támogatásért cserébe kért reformprogramról.

Az Eurócsoportnak – amely már harmadszor ült össze egy héten belül – ezúttal sem volt miről tárgyalnia, miután a görög fél közvetlenül a pénzügyminiszterek ülése előtt adta csak át legújabb javaslatát. Így újra a szakértőkön volt a sor, hogy átnézzék és véleményezzék a görög anyagot.

„Az intézmények arról tájékoztattak minket, hogy még több témában széles a szakadék a görög hatóságok és a hitelezők álláspontja között. Az ajtó ugyanakkor továbbra is nyitva áll a görög kormány előtt, hogy elfogadja az intézmények által előterjesztett javaslatot” – fogalmazott Jeroen Dijsselbloem, az Eurócsoport elnöke az ülést követően.

A görög téma az előzetes terveket felborítva az Európai Tanács csütörtök délután kezdődött ülésének napirendjére is rányomta a bélyegét. Az állam- és kormányfők az első munkaülést eredetileg a migrációs téma megvitatásának szentelték volna. Ehelyett másfél órán keresztül a görög helyzetet vitatták meg, a munkavacsorára száműzve ezzel a migrációs vitát.

Előbb Jeroen Dijsselbloem adott rövid áttekintést a görög tárgyalások állásáról, amelyet vita követett. EU-források tájékoztatása szerint nem kevesebb, mint tíz eurózóna tagállam szólt hozzá a vitához, köztük Alekszisz Ciprasz, görög miniszterelnök.

EU-források tájékoztatása szerint a vezetők a hitelezők javaslatának elfogadására próbálták rábeszélni görög kollégájukat, megóvva ezzel honfitársait a további szenvedésektől.

Az állam- és kormányfők ugyanakkor azt is világossá tették, hogy a dosszié továbbra is az Eurócsoport pénzügyminisztereinek kezében van, ők hivatottak dönteni a kérdésben. Az is eldőlt, hogy az Európai Tanács ülésének margóján nem rendeznek újabb eurócsúcsot, sem csütörtökön, sem pedig pénteken. A következő randevú szombaton lesz, amikorra összehívták a pénzügyminisztereket.

Nevük mellőzését kérő források egyre pesszimistábban tekintenek a megállapodás esélyére. Ezzel kapcsolatban emlékeztetnek rá, hogy Németország túl nagyvonalúnak és ezért elfogadhatatlannak találta a hitelezők által előterjesztett javaslatot, amit viszont a görög kormány egyelőre legalábbis nem hajlandó elfogadni. Ezért nehezen tudnak elképzelni egy olyan kompromisszumot, ami a görög és a német kormány számára is elfogadható.

Angela Merkel hírügynökségi jelentések szerint az Európai Néppárt csúcstalálkozóján azt hangsúlyozta, hogy a tőzsdék hétfői megnyitása előtt meg kellene állapodni a görög csomagról.

A második görög program június 30-án jár le, elvileg addig kellene Athénnak hozzájutnia a mentőcsomagból még nem felhasznált 7,2 milliárd euróhoz, amiből vissza kellene fizetnie az IMF-nek legkésőbb keddig 1,6 milliárd eurót, majd júliusban és augusztusban újabb esedékes törlesztéseket az Európai Központi Banknak és az IMF-nek.

Megfigyelők szerint Alekszisz Ciprasz számára nagyban megkönnyítené a csomag elfogadását, ha a hitelezőktől konkrét ígéretet kapna az adósságkönnyítésre. Az intézmények és főleg a német kormány azonban erről hallani sem akar mindaddig, amíg meg nem állapodnak a görög reformprogramról.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek