Kitüntetést kapott a Gombaszögi Nyári Tábor főszervezője

Orosz Örs, a felvidéki Fórum Kisebbségkutató Intézet kutatója kapta idén júniusban a Lőrincz Csaba-díjat.  A fiatal kutató tagja a szlovák kormány nemzetiségi és etnikai bizottságának és nem utolsó sorban főszervezője a felvidéki magyarság legnagyobb nyári szabadegyetemének, a Gombaszögi Nyári Tábornak.

Lőrincz Csaba-díj

A Kisebbségért- Pro Minoritate Alapítvány 2009-ben alapította a díjat, amely a fiatal erdélyi magyar értelmiségi, Lőrincz Csaba (1959-2008) szellemiségét és emlékét őrzi. Az Alapítvány célja nem más, mint, a tudósok, kutatók, írók és újságírók kiemelkedő külpolitikai és nemzetpolitikai tevékenységének jutalmazása. A díjátadóra minden év júniusában kerül sor, idén helyszínül Magyarság Háza szolgált. A ceremónián részt vett Kalmár Ferenc a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszteri biztosa, Németh Zsolt az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke illetve Tárnok Mária a Pro Minoritate Alapítvány kuratóriumának elnöke.

A díjazott

Orosz Örs 2009-től vezeti a Gombaszögi Nyári Tábor szervezési feladatait és 2011-től a Fórum Kisebbségkutató Intézet munkatársa. Kutatóként szakterülete a kétnyelvűség. A Fórum Kisebbségkutató Intézet és a Diákhálózat közös projektjének vezetőjeként 2010- ben 540 település nyelvhasználatának vizsgálatában vett részt. A díjat kiemelkedő nemzetpolitikai tevékenységéért kapta, mivel szakterülete létfontosságú ahhoz, hogy a magyarság

Kalmár Ferenc a díjátadón hangsúlyozta, hogy a nyelv fontos identitásképző elem, hiszen nyelvben él a nemzet-olvasható a Magyarhirlap.hu oldalán. Németh Zsolt hozzátette, hogy a hatékony és eredményes nemzetpolitikához, komoly szakértői munkára van szükség, alapos ismeretekre, átfogó nemzetközi rálátásra és „egy tekintélyét visszanyerő, nemzetközileg is elismert Magyarországra.”- írja a Magyarhirlap.hu.megmaradhasson a szülőföldön – írja a Magyarhírlap.hu.

Bárdos Gyula szlovákiai magyar politikus, a Magyar Közösség Pártjának volt parlamenti képviselője szerint Orosz Örs példát mutat és éppoly meghatározó arca a Gombaszögi Nyári Tábornak, mint amilyen meghatározó személyiség volt Lőrincz Csaba Tusványoson- olvasható a Gombaszögi Nyári Tábor hivatalos honlapján.

Orosz Örs a ceremónia után előadást tartott az új tipusú nyelvi aktivizmusról és annak további kifutási lehetőségeiről.

(Az összeállítást készítette: Perje Zsófia)

Kitekintő összeállítás

Friss hírek