Közel a megállapodás Koszovó-ügyben?

Isa Mustafa koszovói kormányfő és Aleksandar Vučić szerbiai miniszterelnök valószínűleg hétfőig megállapodik minden kérdés kapcsán, és aláírják a Brüsszel 2 elnevezésű megállapodást, írja a Danas belgrádi napilap. Ugyanakkor a Koha.net pristinai portál a két kormányfő minapi brüsszeli tárgyalásához közeli forrásaira hivatkozva azt közölte, hogy Mustafa és Vučić minden kérdésben egyetértésre jutott.

Mindeközben azonban a szerbiai kormány azt állítja, semmiféle megállapodás nem született Brüsszelben. A Koha.net állításaira reagálva a Tanjug hírügynökségnek a kormányon belüli forrásai azt mondták, hogy nincs megállapodás a két fél között, s a két kormányfő sem találkozott négyszemközt.

A Danas értesülése azonban másról szól: eszerint a két kormányfő következő brüsszeli találkozóján megteremtődnek majd a feltételei a kapcsolatok normalizálásáról szóló második brüsszeli megállapodás aláírásának.

„Szerbia a július 8-án Belgrádba látogató Angela Merkel német kancellárnak egy megállapodást kénytelen bemutatni, amennyiben számítani szeretne az európai uniós (EU) csatlakozási tárgyalások első fejezeteinek megnyitására. Amennyiben Belgrád kitart, és ezzel akadályozni fogja a megállapodást Koszovóval, akkor a német kancellár üzenete csöppet sem lesz kellemes” – írja a Danas a tárgyalófelekhez is közeli diplomáciai forrásaira hivatkozva.

Az információ szerint már a miniszterelnökök keddi találkozóján is nagyfokú egyetértésre sikerült jutni, s erről tanúskodik a pristinai tisztségviselőknek a tárgyalás utáni nyugodt viselkedése, meg a szerbiai kormányfő homályos kijelentése is, miszerint nem beszélhet megállapodásról.

Ugyanakkor azt is hallani diplomáciai körökben, hogy Vučić semmiképpen sem szeretné kockáztatni Németország és Merkel kancellár asszony bizalmát. A Danas beszélgetőtársai szerint Merkel egy rendezett koszovói helyzetre számít belgrádi látogatása idejére, a szerb kormányfő kijelentései pedig valójában arra utalnak, hogy Szerbia kész megtenni a következő lépést a Koszovóval való megállapodás felé.

S noha mindkét kormányfő azt állította a tárgyalást követően, hogy nem sikerült megállapodásra jutniuk egy kérdésben sem, a Koha.net tárgyaláshoz közeli forrásai azt állítják, „száz százalékosan sikerült megállapodni minden kérdésben”, tehát a koszovói szerb községek közösségének ügyében, továbbá a telekommunikáció, az energetikai és az Ibaron átívelő híd kapcsán is, az ezzel kapcsolatos megállapodást pedig hétfőn írja majd alá a két kormányfő.

Kitekintő / Vajma.info

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »