Pozsony intézkedéseket készít elő a migránsokkal kapcsolatban

Szlovákia intézkedéseket készít elő, hogy miután Magyarország kedden felfüggesztette a más uniós országokból visszaküldött menekültek befogadását, képes legyen megbirkózni a helyzettel – jelentette be Robert Kalinák szlovák belügyminiszter a kormány szerdai kihelyezett ülése után Rózsahegyen (Ruzomberok).

A TASR szlovák hírügynökség jelentése szerint Kalinák a keddi magyar közlésekre hivatkozott, de ezeket Budapest szerdán olyan értelemben pontosította, hogy ez a döntés csak azon illegális menekültek befogadására vonatkozik, akik Görögországon keresztül léptek be az Európai Unió területére. A szlovák belügyminiszter csodálkozásának adott hangot, mert szerinte a szabályok a dublini rendelet felfüggesztését nem teszik lehetővé.

A miniszter azt mondta, hogy az év eleje óta Szlovákia mintegy 200 menekültet küldött vissza Magyarországra. Többségük az egykori Jugoszlávia területéről származott, de voltak köztük afrikaiak és szíriai állampolgárok is.

„Pillanatnyilag ez azt jelenti, hogy egy embert nem tudunk visszaküldeni, ő egyelőre nálunk van. A többi kétszázat visszaküldtük” – idézte a TASR Kalinák szavait. A miniszter nem zárta ki, hogy a közeljövőben megnőhet a Szlovákiában maradt migránsok száma.

„Úgy vélem, hogy ha a helyzetet nem lehetne megoldani, nagyon gyorsan konkrétabb tárgyalásokat kellene kezdenünk arról, hogy hogyan fogjuk ezeket az embereket visszaküldeni, mert ez az egyezmény – függetlenül attól, mit gondol róla Magyarország – érvényes” – mondta Kalinák.

Robert Fico kormányfő a sajtóértekezleten az Európai Uniót bírálta. Szerinte az EU egy kis ország problémájára, mint Magyarország, nem úgy reagált, mint a nagyobb országok esetében.

„A tény az, hogy ma beszélünk Görögországról és beszélünk Olaszországról, de Magyarország területére nagyobb számú migráns érkezett” – hívta fel a figyelmet Fico.

A szlovák miniszterelnök úgy vélte, tiszteletben kell tartani Magyarország döntéseit az országra nehezedő migrációs nyomás miatt, és a magyar döntéseket bilaterális és többoldalú tárgyalásokon meg kellene vitatni.

„Semmi esetre sem szeretnék most indulatokat kelteni. Leülünk és megoldjuk a dolgokat, ahogy minden mást sikerült megoldanunk” – idézte Fico kijelentését a TASR.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »