Az alacsonyabb rezsiért tüntettek

Újabb tüntetés volt kedd este az örmény fővárosban az áram árának jelentős emelése ellen, a demonstrálók még többen – mintegy 7000-en – voltak, mint az előző este, ismét nem sikerült eljutniuk az elnöki palotáig, de a megmozdulás ezúttal békés maradt.

Kedd estére többen lettek a rohamrendőrök is, akik aznap hajnalban összecsaptak néhány száz tüntetővel. A sisakot viselő, pajzsot maguk elé tartó rendőrök sorfalat álltak az elnöki palotához vezető úton, a tüntetők pedig nagyméretű kukákból barikádot építettek velük szemben. Összetűzés azonban ezúttal nem volt. A demonstrálók arról tárgyaltak egymás között, hogy kiválasztanak maguk közül néhány képviselőt, aki tárgyalna Szerzs Szargszján államfővel, de később letettek erről. Még hajnalban is több százan voltak a lezárt Bagramjan Marsall sugárúton, főleg fiatalok.

A jereváni rendőrség közölte a demonstrálókkal, hogy mind a 240 embert, akit kedd hajnalban őrizetbe vettek az összecsapások miatt, szabadon engedték. Ez volt a tüntetők egyik követelése.

Hétfő este mintegy ötezren vonultak az utcára az örmény fővárosban. Később a tüntetők egy része és a rendőrség között összetűzés alakult ki, ennek nyomán vették őrizetbe a több mint kétszáz embert.

A demonstrálók azonban főleg azt akarják elérni, hogy a kormány vizsgálja felül azon döntését, miszerint 17-22 százalékkal emeli a háztartási elektromos áram árát. Évek óta ez a legsúlyosabb belpolitikai válság a gazdaságilag tengődő volt szovjetköztársaságban. Örményország a Moszkva uralta gazdasági érdekszféra része, és orosz cégek kezében van néhány a legértékesebb örmény nemzeti vagyonelemek közül, például az elektromos hálózat is. Az örmény kormány az áramszolgáltató vállalat kérésére egyezett bele abba, hogy jelentősen emeljék az áram árát.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »