„Elfogadhatatlan a nukleáris fejlesztések hosszú távú befagyasztása”

Ali Khamenei ajatollah kizárta, hogy Irán érzékeny nukleáris fejlesztéseit hosszú távra felfüggesszék. A Legfőbb Vezető emellett azt is kiemelte, hogy a sikeres megállapodás után fontos a szankciók azonnali eltörlése.

„Minden iráni hatóság, az ország érdekeit figyelembe véve, egy olyan elfogadható megállapodás eléréséért igyekszik, amely fair és tisztességes Irán érdekeivel”, idézte Khameneit az iráni PressTV. Ugyanakkor, a Legfőbb Vezető szerint az amerikai „követelések” elárulják, hogy a nyugat az iráni nukleáris ipart tönkre akarják tenni, az ország „nukleáris identitását” el akarják törölni.

A végső megállapodás keretében a hatok (Egyesült Királyság, Franciaország, Németország, Oroszország, Kína és az Egyesült Államok együttese) egyelőre azt akarják, hogy Irán legalább tíz évre függessze fel a kritikus nukleáris fejlesztéseit, ezt viszont Irán sokallja.

„Az amerikaiak ragaszkodásának ellenére nem fogadjuk el a hosszú távú szabályozást tíz-tizenkét évre. Már elmondtuk nekik, hogy milyen hosszú korlátozást vagyunk hajlandóak elfogadni”, mondta Khamenei. Korábbi értesülések szerint Irán leginkább nyolc évre kötelezné el magát a megállapodásban.

Bár a Legfőbb Vezető támogatásáról biztosította a nukleáris tárgyalásokon résztvevő iráni delegációt, határozottan elutasította, hogy nemzetközi megfigyelők betekintést nyerhessenek az ország katonai létesítményeibe. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) már évek óta ellenőrzi Irán nukleáris létesítményeit, viszont a helyi hatóságok sokszor a hozzáférést megtagadva ellehetetlenítették munkájukat.

Erre példa az iráni parlament keddi határozata, amelyben megtiltották a NAÜ felügyelőinek, hogy katonai létesítményekhez és tudósokhoz hozzáférjenek. Ez az új törvény komplikálhatja a június 30-i megállapodást annak ellenére, hogy az új amerikai álláspont szerint nem feltétlenül feszegetnék Irán atom-múltját.

Khamenei ajatollah szavai viszont nem feltétlenül vetik vissza a tárgyalásokat. A Legfőbb Vezető a múltban többször is élesen bírálta az Egyesült Államokat, ugyanakkor ragaszkodott a tárgyalások folytatásához. Ez a kettősség egy igen jellemző motívuma az iráni politikának. Amíg a retorikai elemek megnyugtathatják a szélsőségeseket és a lakosság egy részét, addig a tárgyalóasztalnál elért eredmények egyre közelebb vihetik a két tábort a megállapodáshoz.

A NAÜ széleskörű hozzáférésének biztosítása mellett eddig a francia fél emelte fel legjobban a hangját, és arra figyelmeztette Iránt, hogy muszáj jobban együttműködniük az Atomenergia-ügynökséggel, hogyha akarják a megállapodást.

A Reuters, egy rangidős francia forrásra hivatkozva, azt írja, hogy a katonai létesítményekhez való hozzáférés a legnagyobb probléma a megállapodás elérésében. Franciaország bizonyult eddig a hatok legszigorúbb tagjának, nem véletlenül, hiszen Párizs nemrég kezdte jobban elmélyíteni a kapcsolatait régió arab országaival.

Vágner Krisztián

Friss hírek