Embercsempészekre csaptak le Macedóniában

Az 1991 óta független Macedón Köztársaság minden bizonnyal fennállásának eddigi legsúlyosabb válságával kénytelen szembenézni. A tavalyi, ellenzéki oldalról egybehangzó vélemények szerint elcsalt választások és az idei év elején kirobbant lehallgatási botrány hatalmas belpolitikai válságot okozott, súlyosan megkérdőjelezve ezáltal a Gruevski-kormányzat legitimitását, amelyet csak tovább fokozott a kumanovói, etnikai felhangoktól sem mentes véres összecsapás májusban. Pesszimista vélekedések szerint ugyanakkor a Balkánt és Közép-Európát egyaránt sújtó apokaliptikus méretű menekülthullám akár meg is adhatja a végső kegyelemdöfést az ingatag lábakon álló államszervezetnek.

A humanitárius katasztrófahelyzetet természetesen nem haboznak kihasználni a félszigetet keresztülszelő tranzitútvonalak mentén tevékenykedő különféle bűnbandák és maffiacsoportok sem. A BalkanInsight.com hírportál beszámolója szerint szombaton mintegy 160 elrejtőzött közel-keleti migránsra bukkantak egy épületben az ország északi részén, a szerb határtól nem messze fekvő Vaksince településen. A rendőrség által kiadott közlemény alapján az akció során 12 ember, köztük 11 macedón és egy bangladesi állampolgár (feltételezhetően a szervezet feje) letartóztatására és 11 házkutatásra került sor, továbbá két fegyvert és megközelítőleg 20 000 eurónyi készpénzt foglaltak le az intézkedő hatóságok.

Az alapos gyanú szerint a feltételezett tettesek 600-1000 euró/fő fejében vállalták a dél felől érkezők szervezett szállítását át az északi határig, ahol más erre specializálódott bűnszervezeteknek adták át őket. Az egyre inkább vettebb gyakorlatról először a brit Channel 4 csatorna helyszíni riportja rántotta le a leplet, információik szerint ugyanis több száz szír, afgán és jemeni illetőségű személyt tartanak fogva az ország területén remélt váltságdíjért cserébe, a helyi rendőri erők pedig készségesen asszisztálnak ehhez, busásan részesülve is a haszonból.

A belügyminisztérium és a rendőrség igyekezett azonnal cáfolni a meglátásuk szerint teljesen alaptalan vádakat. Adataik szerint mindezidáig már több tucat ember került előzetes letartóztatásba ilyen jellegű bűncselekmények miatt, igyekezetük és kapacitásuk ugyanakkor sokszor nem bizonyul elégségesnek az országra zúduló óriási (8-10 000 fő csak hetente!) embertömeg kezelése terén.

A macedón hatóságok eddigi erőfeszítéseik ellenére (3 napos átutazási engedély a menekültek számára) számos kritikát kénytelenek elviselni nemzetközi emberi jogi szervezetek részéről a Szkopje „Gazi Baba” elnevezésű negyedében létrehozott ideiglenes szállások miatt, különösen a túlzsúfolt szobákra és a katasztrofális higiéniai viszonyokra való tekintettel.

Kaszás Gábor

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »