Szerdára meglehet a görög megállapodás

Elmozdultak a holtpontról hétfőn a görög tárgyalások és komoly esély van arra, hogy az Eurócsoport szerdai ülésén áldását adja az athéni kormány első és mindmáig egyetlen értékelhetőnek mondott reformtervére. Bízik abban, hogy a héten véglegesíthetik a megállapodást – jelentette ki Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a hétfő esti eurócsúcs után.

Minden jel szerint fordulatot hozott a hétfői nap a görög államcsőd elkerüléséről Athén és a hitelezők között folyó tárgyalásokon. A hosszú ideje egy helyben topogó tárgyalásoknak nagy lökést adott a görög kormány javaslata, amit Alekszisz Ciprasz kormányfő hozott magával az uniós intézmények és az IMF vezetőjével hétfő délelőtt tartott egyeztetésre.

Mint utóbb bizottsági források kifejtették, első pillantásra ez volt az első és mindmáig egyetlen átfogó reformterv az egyeztetések öt hónappal ezelőtti megkezdése óta, amivel a görög kormány előrukkolt. „Nagyon,nagyon, nagyon közel vagyunk a megállapodástól” – vélekedett egy nevének mellőzését kérő tisztviselő.

Ciprasz friss javaslatait rögtön kezelésbe vették a három intézmény (az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és az IMF) szakértői, ám az idő rövidsége nyilvánvalóan nem engedte meg, hogy az este 7 óra után a görög ügy megvitatására összeült eurócsúcs bejelentést tegyen annak értékeléséről. Az eurócsúcsot Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke azzal a szándékkal hívta össze, hogy politikai szinten lendületet adjanak az elakadt tárgyalási folyamatnak, és minden résztvevőben tudatosítsák, hogy immár tényleg Görögország euróövezetben maradása a tét. Mint Tusk az ülést követően megjegyezte, az első célt láthatóan máris sikerült elérni, amikor Alekszisz Ciprasz – aki kezdettől fogva politikai szintre próbálta vinni a görög problémát, ám ezt tárgyalópartnerei mostanáig elutasították – előterjesztette régóta várt, kompromisszumnak szánt javaslatát.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a néhány órás eurócsúcsot követően – amelyen technikai kérdéseket nem vitattak meg – már érdemi előrelépésről beszélt és meggyőződését fejezte ki, hogy még a héten sikerül véglegesíteni az alkut. Arra a kérdésre, hogy miért ilyen biztos a dolgában, a luxemburgi politikus közölte, hogy az idő rövidsége (a június 30-i határidő) miatt egyszerűen nincs más választás, és a futball szabályaitól eltérően itt nincs lehetőség a hosszabbításra.

Juncker azt is bejelentette, hogy az Európai Bizottság 2015 és 2020 között nem kevesebb, mint 35 milliárd eurót ajánl Görögországnak, ami a gazdasági növekedés sínre tételét szolgálja. Hozzátette, hogy ezt az összeget bizonyos intézkedések előrehozatalával teremtenék elő, és bár alapvetően nyilvánvalóan az uniós támogatásokra célzott, nem árult el bővebbet erről.

Juncker kérdésekre válaszolva tagadta, hogy a 19 eurózóna vezető találkozóján egyetlen szót is ejtettek volna az adósságkönnyítésről, ami a görög kormány egyik fő törekvésének számít.

Tusk néhány órával korábban azt nyilatkozta, hogy a találkozóval véget akar vetni a politikai szerencsejátéknak.

A görög ajánlatot jelenleg technikai szinten vizsgálják és tárgyalják, majd ha minden jól megy szerdán az Eurócsoport, vagyis a pénzügyminiszterek elé kerülhet jóváhagyásra. Ezt követően az Európai Tanács csütörtöki ülésén akár már be is jelenthetik a görög alkut.

Ismeretes, hogy június 30-án jár le a második görög pénzügyi támogatási program meghosszabbítása, és az a határidő is, amit Athén kapott az IMF felé fennálló 1,7 milliárd eurós adósságának kifizetésére. Ha a görög kormány addig nem jut hozzá a pénzhez, akkor technikailag államcsőd következhet be, ami a görög eurótagság végét is jelenthetné. Egy eheti megállapodással azonban még elkerülhető lenne ez a forgatókönyv és Athén időben hozzájuthatna a mentőcsomagból papíron még rendelkezésére álló 7,2 milliárd eurós összeghez.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »