A menekültek segítése mellett állt ki a szlovák államfő

A menekülteknek való segítségnyújtás, valamint Szlovákia euroatlanti kötődéseiből adódó kötelezettségeinek teljesítése mellett állt ki – egyebek mellett a védelmi kiadások növelése mellett foglalt állást – csütörtökön a pozsonyi törvényhozásban mondott országértékelő beszédében Andrej Kiska szlovák államfő, aki egyórás felszólalásában nem tért ki a helyi magyar kisebbség helyzetére.

A beiktatása óta eltelt egy év apropóján elmondott országértékelő beszédében – amelyet csak itt-ott kísért gyenge taps az ellenzék padsoraiból – Andrej Kiska szinte minden jelentős területre kitért, ám az aktuális kérdéseknek szentelte a legnagyobb teret.

A szlovák elnök az EU-ba beáramló menekültek problémájáról és annak szlovákiai vonzatairól szólva úgy vélekedett: az idehaza eddig elhangzott „erős kijelentések” helyett „jobb lenne egy kicsit csendben maradni” és meglátni, hogy ezek a menekültek „nem a szegénység elől menekülnek” és az országnak – „melynek ez erkölcsi kötelessége” – segítenie kellene rajtuk. Ugyanakkor hozzátette: a menekültek kvótarendszer alapján történő újraelosztását nem tartja helyes megoldásnak.

Andrej Kiska viszonylag nagy teret szentelt az ország euroatlanti kötődéseiből adódó kötelezettségeinek hangsúlyozására és Oroszországgal szembeni külpolitikájának is. Az előbbi kapcsán Szlovákia védelmi kiadásainak „alacsony” szintjéről beszélt, valamint sürgette, hogy a hadsereg modernizációs folyamata hosszú távú, konkrétumokat tartalmazó tervek keretében történjen. Szlovákia Oroszországgal szembeni politikájával összefüggésben – utalva a kormány energetikai témákban a múltban Moszkvával folytatott egyeztetéseire – úgy fogalmazott: nyilvánvalónak kell lennie, hogy az ország gazdasági pozícióit úgy tudja javítani, ha az EU közös álláspontja mentén lép fel.

Az államfő beszédében a nyugdíjbiztosítási rendszer törvényben való állandósítását is szorgalmazta, utalva a rendszer a magán nyugdíjbiztosítók alkotta második pillérének ismételt megnyitására, valamint szólt arról is, hogy véleménye szerint növelni kell a közbeszerzések átláthatóságát az állami egészségügyi intézményekben.

Andrej Kiska beszédében csak egy rövid megálló erejéig foglalkozott a szlovákiai kisebbségekkel, a téma kapcsán a roma gyerekek integrációjának szükségességét hangsúlyozta, az ország lakosságának csaknem egytizedét kitevő magyar kisebbség helyzetére nem tért ki. Az ország a visegrádi csoporton belüli együttműködéséről beszélve ugyanakkor említést tett Magyarországról is, úgy fogalmazott: Szlovákia nagyon jó kapcsolatokat ápol Magyarországgal, amely már egy ideje „nem idézi fel a múlt szellemeit.”

A szlovák elnök jelezte: a jövőben minden év júniusában meg kívánja tartani országértékelő beszédét. A múltban a szlovák államfők – bár ez alkotmány adta joguk – csak kivételes esetekben tartottak beszédet a pozsonyi törvényhozásban.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »