Energiakrízis Dél-Afrikában

Dél-afrika lakosai eddig boldogan élvezhették a stabil áramellátás minden előnyét, azonban elképzelhető, hogy a jövőben ez a kényelem már luxusnak fog számítani az országban.

Dél-Afrika sokáig egyike volt azon kevés országnak az afrikai kontinensen, ahol a legtöbb embernek megbízható és folyamatos hozzáférése volt az elektromos áramhoz. Ennek azonban úgy tűnik, most vége.

A dél-afrikai lakosság kezdi megtanulni, hogyan kell folyamatos áramellátás nélkül élni. Az ország elektromos energiával való ellátásáért felelős vállalat, az Eskom nem képes a kereslet kielégítésére és 2014 novemberében menetrendszerű áramkimaradási órarendet vezetett be: ez azt jelenti, hogy előre bejelentett időpontokban bizonyos ország- vagy városrészek (rolling blackout) áramellátását lekapcsoljak annak érdekében, hogy a teljes elektromos hálózatot tehermentesítsék (load shedding).

Az energia szigorú adagolásával, varosok és térségek részleges lekapcsolásával, a nagy energiafogyasztókkal való egyéni tárgyalásokkal az országos áramkimaradásokat igyekeznek megelőzni. A rendszer bevezetésének közvetlen kiváltó oka, hogy összeomlott az ország energiájának tíz százalékát előállító telep szénsilója.

A probléma nem újkeletű

Az energiaellátás válsága azonban nem újdonság: az Eskom (állami tulajdonban lévő energiavállalat, amely Dél-Afrika elektromos ellátásának 95 százalékáért felel, és az afrikai kontinensen használt összes elektromos áram 45 százalékát állítja elő) nyíltan elismerte, hogy „fennáll a teljes elektromos hálózat összeomlásának veszélye”. Márpedig ha ez bekövetkezik, akkor nemcsak Dél-Afrika, hanem a környező országok egyes részei is hetekre sötétségbe borulhatnak. A vállalat mar évek óta küzd azzal, hogy elavult,rosszul karbantartott infrastruktúrája működőképes maradjon. 2007 óta rendszeresen előfordul, hogy az egyre több áramot igénylő arany- és platinabányászat (amelyek a gazdaság fontos szektorai) hatalmas áramigénye miatti hálózati túlterheltség váratlan áramkimaradásokat okozott. (A 2007–2008-as előre be nem jelentett áramkimaradások milliárd randos karokat okoztak az országnak). Az esedékes felújításokat mar a 2010-es futball-világbajnokság óta halogatják, mert elsődleges prioritás volt a fogyasztok igényeinek folyamatos kielégítése.

Az áramellátás akadozása súlyos gazdasági problémákat okoz: 2015 februárjában az idei évre vonatkozó növekedési prognózist 2,5 százalékról 2 százalékra módosították, és ennek egyik oka Nhlanhla Nene pénzügyminiszter szerint is az áramhiány: „ Az áram-megszorítások csökkentik a termelést és a bányászati aktivitást és akadályozzák az ingatlanbefektetéseket, valamint növelik a háztartások és vállalatok költségeit.”

A háztartások és a vállalati szektor veszteségei

De mit jelent ez a mindennapokban? Azt, hogy általában nem is a nagyvállalatok járnak a legrosszabbul, hiszen ők tudnak generátort vásárolni és azzal működtetni a termelést egy-két órán keresztül. A kiskereskedők azonban ezt nem engedhetik meg maguknak, így a határidős munkáik leadásával rendszeresen késnek, és megrendelőket veszítenek. 

Az afrikablog.hu-n olvashatja a cikk folytatását!

Afrikablog: Biedermann Zsuzsánna

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »