A határellenőrzés visszaállításával kampányolnak Felső-Ausztriában

Az osztrák határ ellenőrzésének bevezetésével kampányol a felső-ausztriai tartományi kormányfő a szeptemberi tartományi választások előtt – olvasható a Die Presse című osztrák napilap keddi számában. Josef Pühringer javaslata szerint azokon a határszakaszokon, amelyeken illegális bevándorlók érkeznek az országba, időszakos ellenőrzést kellene bevezetni.

A lap emlékezetett: az osztrák néppárti politikus meg szeretné őrizni pártja legutóbbi, a 2009-es választáson elért 46,76 százalékos többségét. A felső-ausztriai választásokat idén szeptember 27-én tartják.

Johanna Mikl-Leitner, osztrák belügyminiszter szerint 2014 első öt hónapjában csaknem 9000 illegális bevándorlót fogtak el, míg idén ugyanebben az időszakban több mint 19 ezret.

A májusi burgenlandi tartományi választások előtt Hans Niessl, osztrák szociáldemokrata politikus, Burgenland tartomány kormányzója állt ki a határőrzés újbóli bevezetése mellett. Az SPÖ csaknem 42 százalékkal megnyerte a választást, azonban győzelme ellenére veszített népszerűségéből.

A felső-ausztriai Linzben és Thalhamban május végén sátortáborokat létesítettek a menekültek ideiglenes elszállásolására. A menekültek további elhelyezéséről, a Linz Ebelsberg városrészében található kaszárnya megnyitásáról vita bontakozott ki Pühringer és a megnyitást ellenző Klaus Luger, Linz város polgármestere között.

A tartományoknak június 19-ig kell teljesíteniük a menekültek befogadására kiszabott kvótákat. Ha ez nem történik meg, az osztrák belügyi tárca vezetője további kaszárnyák megnyitását helyezte kilátásba.

Május utolsó hetében 1781, május hónapban pedig összesen 6240 menedékkérelmet nyújtottak be az osztrák hatóságokhoz. 2015 első öt hónapjában 20 620 hasonló kérvényt regisztráltak.

Az 1980-as évig visszanyúló hivatalos statisztikák még megközelítőleg sem mutatnak hasonlóan nagy számokat. Eddig a legtöbb menedékkérelmet, 34 500-at 1981-ben nyújtották be Ausztriában, ezt követte a 2002-es év 39 300, majd a 2003-as év 32 400 kérvénnyel.

MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »