A szélsőjobboldali FPÖ a legnépszerűbb osztrák párt

Az FPÖ a közvélemény-kutatások alapján ugyan a legnépszerűbb párt, a két öreg néppárt adta nagykoalíció összes támogatását azonban még így sem veszélyezteti.

A Market piackutató cég által jegyzett közvélemény-kutatás szerint a Zöldek egy országos szintű választáson jelenleg a voksok 15 százalékát nyernék el, míg a liberális NEOS párt hat százalékot szerezne. A Stronach Csapata (Team Stronach) és a Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ) nem érné el a parlamenti bejutási küszöböt. A felmérésből kiderül, az osztrákok 23 százaléka Reinhold Mitterlehner konzervatív pártvezért látná szívesen a kancellári székben, 18 százalékuk támogatja Werner Faymann szocialista kormányfőt, és 17 százalékuk pártolná azt, ha Heinz-Christian Strache, az FPÖ vezére állna a kabinet élén. Eva Glawischniget, a Zöldek vezetőjét a szavazók 10 százaléka támogatná kancellárként.

A Der Standard megjegyezte, a kutatásból kitűnik, hogy a múlt vasárnap Stájerországban és Burgenlandban lezajlott tartományi választások újabb lendületet adtak a szélsőjobboldalnak. Győzelmük ellenére mind a szocialisták, mind a második helyen végző konzervatívok jelentősen veszítettek népszerűségükből mindkét tartományban, miközben a harmadik helyen megszerző szélsőjobboldal jelentősen megerősödött. A négyszáz ember megkérdezésével, a Der Standard megbízásából még a hét elején készített felmérést még az előtt készítették, hogy két nappal később koalícióra lépett egymással Burgenlandban az SPÖ és a szélsőjobboldal.

A Unique osztrák közvéleménykutató intézet felmérése szerint az osztrákok 39 százaléka helyeselné, míg 53 százaléka ellenezné az FPÖ részvételét a szövetségi kormány munkájában.

MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »