Munkanélküliek: kettészakad Szlovákia

Hamarosan az uniós átlag alá csökkenhet a szlovákiai munkanélküliek aránya, dicsekedett szerdán Robert Fico miniszterelnök a munkaügyi hivatal áprilisi adatainak bemutatásakor. Az Új Szó beszámolóját idézzük.

Az álláskeresők aránya ugyanis a márciusi 12,06-ról 11,68 százalékra csökkent. A kormányfő nem kockáztatott túlságosan sokat, mivel az uniós átlag jelenleg 11,3 százalék körül mozog, vagyis már egy áprilisi méretű újabb csökkenéssel elérhető az uniós szint. „Az előrejelzések, például a Szlovák Nemzeti Bank előrejelzései alapján jövőre már 11 százalék alá csökkenhet a munkanélküliek aránya” – jelentette ki Fico.

A munkanélküliség ugyan minden járásban csökkent, az ország mégis két részre szakadt. Az öt nyugati megyében a munkanélküliség 10 százalékos vagy ez alatti – Nyitra megyében 10,6, Nagyszombat megyében 7,7 – a három keleti megyében viszont még mindig 16 százalék körüli értékeket mutatnak ki. Csökkent ugyan az örökös sereghajtó Rimaszombati járásban is, 1,25 százalékponttal 28,4 százalékra esett vissza, de sok településen az embereknek még mindig 30–40 százaléka nem talál munkát magának. A Rozsnyói Járásban lassan közelíti a 20 százalékos „álomhatárt”, de még az áprilisi közel 1 százalékpontos csökkenéssel is több hónapig tartana, amíg a jelenlegi 23,15-ről elérheti azt.

A Szlovák Nemzeti Bank pénzügyi részlegének elemzői szerint a következő negyedévben további csökkenésre lehet számítani, a következő negyedévben újabb 7–8 ezer fővel alacsonyabb lehet a munkanélküliek száma. Az április ugyanakkor a „leghálásabb” hónap, mivel ekkor érezteti magát a legerősebben a mezőgazasági idénymunka.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »