Pártkatona lett az adatvédelmi hivatal vezetője

Titkos szavazással választotta meg a szlovák parlament az új adatvédelmi biztost, Soňa Pőtheovát. Kihívója nem volt, a posztra a kormány jelölte. Csak a smeres képviselők voksoltak rá.

Tapasztalat és kvalifikáció hiánya előny – az adatvédelmi hivatalt Soňa Pőthevá vezetheti a következő öt évben. Pőtheová korábban újságíróként dolgozott a Markíza tévében, majd PR-ügynökséget hozott létre, ügyfelei között találjuk a Pentát és Ladislav Rehákot is. A nagyvállalkozó akkor fogadta fel, amikor a rendőrség őrizetbe vette.

Az újságíró Pavol Paška elnöksége alatt a parlament sajtóosztályának vezetője volt. Az ellenzéki képviselők éppen ezt, és szakmai tapasztalatlanságát rótták fel a jelöltnek. „Soňa Pőtheová életrajzából egyértelmű, hogy szakmai szempontból alkalmatlan az adatvédelmi biztos posztjának betöltésére. Újságírói tapasztalatai nem teszik alkalmassá a hivatal vezetésére” – mondta Erika Jurinová (OĽaNO).

A parlament alelnöke emlékeztetett, hogy 2013-ban a parlament a Smer kezdeményezésére módosította az adatvédelmi törvényt, a jogszabályból törölték a tízéves jogi és informatikai gyakorlat követelményét. Jelenleg bármilyen végzetséggel és szakmai gyakorlat nélkül lehet vezetni a hivatalt. Jurinová arra is figyelmeztetett, hogy a hivatal komoly jogkörökkel és rendkívül érzékeny információkkal dolgozik, ezért is lenne fontos, hogy szakmailag alkalmas ember kerüljön az élére.

Alojz Hlina (független) és Peter Beblavý (Sieť) képviselője úgy vélte, Pőtheová jelölésével a Smer teljesíti Paška korábbi ígéretét. Alojz Hlina szerint politikai jelölések helyett versenypályázat keretében kellene kiválasztani az adatvédelmi biztost. „A Smer munkamódszere: nem kell a legjobbnak lenned, elég, ha közülünk való vagy” – mondta a képviselő, hozzátéve, ebből az országból azért mennek el a tehetséges fiatalok, mert nem tudnak érvényesülni.

Soňa Pőtheová Eleonóra Kročianovát váltja a poszton, aki családi okokra hivatkozva idő előtt távozik. Az SNS-hez közeli Kročianová is politikai jelöltként került a hivatal élére: korábban a vámhatóságot vezette, az adatvédelmi szakterületen minimális tapasztalata volt.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »