Pártszakadás előtt a Nemzeti Front?

Az elmúlt évek sikereire árnyékot vet a radikális párt egykori és jelenlegi vezetése közötti ideológiai vita. Míg az egykori pártelnök, Jean-Marie Le Pen kiáll antiszemita, radikális nézetei mellett, addig lánya, Jean Marine Le Pen ezzel szakítana. Az értékek menti vita a két Le Pen között akár pártszakadást is eredményezhet.

Minden jól alakult a Nemzeti Front háza táján az elmúlt években. Mióta ugyanis baloldali kormány van hatalmon Franciaországban, annak népszerűtlen intézkedéseinek és rossz közpolitikai döntéseinek köszönhetően folyamatosan előre tudtak törni a választásokon, amit jól mutat, hogy a tavalyi európai parlamenti választást meg is nyerték. Majd az idén márciusban lezajlott helyhatósági választásokon, – igaz, hogy csak a második helyet tudták megszerezni a konzervatív UMP mögött – a párt az eddigi történetének legtöbb szavazatát tudhatta magáénak. Vélemények szerint a Nemzeti Front így akár a 2017-ben sorra kerülő köztársasági elnöki választásokon is nagy eséllyel indulhat.

Azonban az elért sikerek dacára a párt onnan kapta a legnagyobb pofont, ahonnan nem is várták volna. Belülről, méghozzá a párt egykori alapítójától, tiszteletbeli elnökétől, Jean-Marie Le Pentől, akinek az április 9-én a Rivarol szélső jobboldali lapnak adott interjújában mondott véleménye okozott törést a párton belül. Beszédében elbagatellizálta a gázkamrák jelentőségét a második világháború folyamán, véleménye szerint „ezek nem többek, mint a II. világháború részletkérdései”. Emellett védelmébe vette Pétain marsall kormányát és annak szimpatizánsait. Továbbá megtámadta azokat a (sokadik generációs) bevándorlókat, akik Jean-Marie Le Pen szerint jelenleg korrumpálják és szétlopják a kormányt és az országot: „Valls – jelenlegi francia miniszterelnök – csak harminc éve francia, míg én már ezer éve az vagyok”. Ez a kinyilatkoztatás az egykori Nemzeti Front legradikálisabb időszakát, az 1970-es 1980-as éveket idézi, amelyektől a lánya Marine Le Pen próbált elszakadni az elmúlt években.

Az borítékolható volt, hogy mind a baloldali, mind a jobboldali néppártok tiltakozásukat fogják kifejezni az egykori radikális vezető szavai ellen, de erre került sor a FN-en belül is. Így mind a pártvezér, Marine Le Pen, mind annak helyettese mély együtt nem értésről és jelentős politikai törésről írtak közösségi oldalaikon.

Ezek után apja és lánya – továbbá a párt vezetősége – között elkezdődött az adok-kapok a médiában és közösségi portálokon egyaránt. Jean-Marie Le Pen alkalmatlannak tartotta a lányát a párt vezetésére, s szégyelli, hogy ilyen ember van a párt első számú pozíciójában. A lánya véleménye szerint azonban apja egyszerűen politikai öngyilkosságot követ el ehhez hasonló megnyilatkozásaival, s a lánya kilátásba helyezte, hogy elindul apja ellen a párt Provence-Alpes-Cote d’Azur (PACA) régió választási listájának az első helyéért. Erre végül nem került sor, ugyanis Jean-Marie Le Pen, hogy megelőzze ezt, visszalépett unokája, Marion Maréchal-Le Pen javára.

Végül a papa sorsáról az FN május 4-én összeült végrehajtási szerve döntött, amely felfüggesztette a párt egykori elnökének a tagságát és a tiszteletbeli vezetőségi cím visszavételét is fontolóra vette. Ezelőtt azonban még május 1-jén Nemzeti Front által tartott ünnepségen Jean-Marie Le Pen megzavarta lánya beszédét: a színpadra vonult az éljenző tömeg előtt, ezzel akarta megmutatni a jelenlegi pártvezetésnek, hogy a Nemzeti Front szavazótábora igenis kedveli őt.

Ez azonban már nem annyira egyértelmű, főleg ami a párt aktivistáit illeti a France24 nemrég készített riportja szerint. A fiatal aktivisták szerint az egykori párvezér nyilatkozatai igenis károsak a párt jövőjére nézve, és ideje lenne neki visszavonulnia és végképp átadni helyét a fiatal generációnak. Egyesek szerint az ilyen beszédek végzetesek lehetnek a párt számára, attól tartva, hogy a bizonytalanok el fognak fordulni a szervezettől. Sok fiatal egyszerűen nem is érti, hogy miért kell még mindig előhozakodni az 1940-es években történtekkel.

Az idősebb generáció azonban jóval megengedőbb: egyetértenek Marine Le Pennel abban, hogy konszenzusra törekszik és megpróbálja megoldani a konfliktust, de senkinek sincs joga arra, hogy elhallgatassa az egykori pártalapítót. Nem szabad továbbá elfejteni azt sem, hogy a Nemzeti Front nem lenne ugyanaz, ha nem lett volna Jean-Marie Le Pen, ahogyan azt sem, amit apja adott a lányának, eljuttatva őt az elnöki pozícióig – teszik hozzá a párt idősebb aktivistái.

Azonban a törésvonal nemcsak generációk között van jelen, a pártban földrajzi szakadás is megfigyelhető: a Nemzeti Front a déli területek mellett, amely a párt egykori szülőhazája, egyre népszerűbb az északi területeken is, ahol sikerült több hagyományosan baloldali körzetet is megszereznie. Azonban míg délen inkább a nemzeti és identitásbeli kérdések a mérvadóak, addig a magas munkanélküliséggel küzdő északon inkább a szociális kérdések fogták meg a választókat; itt kevésbé népszerűek a radikális, antiszemita hangok.

A szélsőjobboldali mozgalmak specialistája, Valérie Igounet, szerint az sem elképzelhetetlen, hogy a Nemzeti Front kettészakad, s ha nem is Jean-Marie Le Pen alapít új pártot (kora miatt, mivel már 86 éves), sokkal valószínűbb, hogy unokája, Marion-Maréchal Le Pen tesz majd így.

Minderre rácáfolt Jean-Marie Le Pen, aki a május 11-én adott rádióinterjújában elképzelhetőnek nevezte egy új politikai „formáció” megalapítását. Elmondása szerint ez nem a Nemzeti Front ellenfele lenne, hanem „egy mentőöv a katasztrófa ellen”, ugyanis véleménye szerint a párt jelentősen balra tolódott, hátrahagyván régi értékeit.

Bartók László

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »