Jelentősen megugrott az Egyesült Államokba kivándorló kubaiak száma

Ugrásszerűen megnőtt idén az Egyesült Államokba kivándorló kubaiak száma, részben azért, mert a szigetország lakói attól tartanak, hogy a kétoldalú kapcsolatok felmelegedésével párhuzamosan megszűnik az amerikai földön élvezett különleges státusuk – derül ki az amerikai vám- és határvédelmi hivatal adataiból, amelyeket szerdán tettek közzé.

Az év első három hónapjában 9371 kubai érkezett az Egyesült Államokba, elsősorban a mexikói határon keresztül vagy Miami érintésével, ami 118 százalékos emelkedés a tavalyi év azonos időszakához képest.

Szakértők szerint a kubai bevándorlók száma megugrott december 17. óta, amikor Barack Obama amerikai és Raúl Castro kubai elnök bejelentette, hogy több mint 50 éven át tartó ellenségeskedés után helyreállítják a diplomáciai kapcsolatokat és normális mederbe terelik a kétoldalú viszonyt.

„A Kubában élők egyre inkább aggódnak amiatt, hogy a jelenlegi amerikai törvények szerint élvezett különleges jogi státusukat elveszik” – mondta Jorge Duany, a Floridai Nemzetközi Egyetem kubai kutatóintézetének igazgatója. A kubai menekültekre vonatkozóan 1966-ban bevezetett amerikai törvény szerint az a kubai, aki eléri az amerikai partokat, az országban maradhat és letelepedhet; ez a kiváltság más ország állampolgárait nem illeti meg. A kubai kormány által sokat bírált „nedves láb, száraz láb” politikája értelmében azonban visszaküldik a karibi szigetországba azokat az illegális bevándorlókat, akiket még a tengeren fognak el.

Az amerikai vám- és határvédelmi hivatal a Reuters brit hírügynökségnek küldött közleményében ugyanakkor hangsúlyozta: az amerikai kormányzat decemberi bejelentése nem hoz változást a kubai menekültekről szóló törvényben.

Iris Calle, a jövevényeket segítő miami egyházi világszolgálat szóvivője szerint december közepe óta elárasztják őket a kubai menekültek. Egy kubai, Lady Castillo Miranda azt mondta, hogy bátyjával együtt december 28-án érték el 11 társukkal együtt egy csónakon az amerikai partokat. A 23 éves Santa Cruz-i nő elmondása szerint az utóbbi két évben kétszer próbált meg átkelni a tengeren. „Meg kellett próbálnom újra, mivel azt hallottam, hogy megváltozik a törvény” – magyarázta Miranda.

A 2015-ös pénzügyi év tavaly október 1-jei kezdete óta az amerikai parti őrség 2500 bevándorlót tartóztatott fel, és majdnem mindenkit hazaküldtek. A 2014-es pénzügyi év egészében 3677 kubaira csaptak le az amerikai hatóságok a 140 kilométer széles Floridai-szoroson.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »