Szlovákia sem kér a menekültekből

Az utóbbi egy évben nagyon megnőtt az Európai Unióba érkező menekültek száma. A gazdag tagállamok a célországok. Brüsszel a nyomásukra azt tervezi, hogy minden tagállam kvóták alapján kapjon menekülteket. A közép-európai kormányok tiltakoznak, írja az Új Szó.

A zöldségek és a nők után a menekültek is kvótákat kaphatnak Brüsszeltől – pontosabban a tagállamok a befogadandó menedékkérők számáról. Az Európai Bizottság holnap mutatja be tervezetét arról, hogyan osztaná el a menekülteket az uniós tagállamok között. Ez várhatóan nagy vitát fog szülni, több közép-európai ország -köztük Szlovákia és Magyarország is – már jelezte, hogy nem kér a „kvótás menekültekből“. Az Európai Unióban tavaly 623 ezren kértek menedéket, ez 2013-hoz képest több mint 30%-os növekedés. A legtöbb menekült Németországban szeretne letelepedni (tavaly 202 ezren), Berlin úgy számol, hogy idén számuk eléri a 400 ezret – ez az ottani összlakosság 0,5%-a. A kvótatervezetet tekintélyes brit és német lapok szerint elsősorban a németek preferálják, de az olaszok is örülnének neki, ha az Afrikából áthajózó menekülteket máshová tudnák küldeni.  A német Welt am Sonntag és a brit Guardian információi szerint a kvótákat a tagállam gazdasági összterméke (GDP), népessége, munkanélküliségi rátája és a menedékjog iránti aktuális kérelmek alapján fogják elbírálni. A jelenlegi szabályok szerint a menedékjog iránti kérelem megvizsgálásáért és a menedékkérő ellátásáért az a tagállam felelős, amelyben a menedékkérő belépett az EU területére. Az Európai Bizottság javaslata szerint viszont a jövőben az a tagország lesz a felelős, ahol a menedékkérőt a kvóta alapján elhelyezik.  A kvótarendszer legnagyobb kárvallottjai a közép-európai tagállamok lennének, melyek csak ritkán célországok. Szlovákiában tavaly csak 330-an kértek menedéket, a szlovák belügyminisztérium már jelezte is, hogy nem kér a brüsszeli ötletből. „Elutasítjuk a kötelező menekültkvótákat“ – nyilatkozta a SITA hírügynökségnek a belügy szóvivője. A kérdésben kemény brüsszeli csata várható, Berlin mindent be fog vetni, hogy átültesse a javaslatot. A kis közép-európai országok esélyeit javítja, hogy a britek is ellenzik a tervezetet, s Brüsszel várhatóan nem fogja akarni egy az egyben az EU-ból való kilépéssel kokettáló, múlt héten választást nyert konzervatív kormányra erőszakolni az új rendszert.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »