Elutasítja a szlovák belügy a menekültekre vonatkozó kvótákat

Szlovákia belügyminisztériuma elutasítja a menekülteknek az Európai Unió (EU) tagországai közötti elosztására vonatkozó kvótarendszert – jelentette a szaktárcára hivatkozva a Sita szlovák hírügynökség szerdán.

„A belügyi tárca nem hajlik a kötelező jellegű menekült kvóták bevezetésére, jelenleg elutasítja azt” – közölte a szlovák belügyminisztérium. Hozzátették: a helyzetre vélekedésük szerint hatékonyabb megoldás lenne az EU tagországok külső határain való operatív együttműködést irányító ügynökség (Frontex) megerősítése, valamint a külső határok védelmére vonatkozó schengeni kritériumok következetes betartása.

A szlovák szaktárca közleményében rámutatott: az illegális migráció mint olyan tiltott, ezért elsődleges feladat az ilyen migráció megakadályozása. A menekültügyi rendszer célja, hogy a hazájukban üldözötteknek védelmet nyújthasson, azonban a tengeri úton érkező migránsok beáramlását gazdasági migrációnak tartjuk – szögezte le a szlovák belügyminisztérium, hozzátéve: meggyőződésük, hogy a kialakult helyzetre a menekültek anyaországaiban lehet megtalálni a megoldást.

A menekültek elosztására vonatkozó kvótarendszer bevezetéséről az Európai Parlament (EP) bevándorlásról szóló múlt szerdai vitáján esett szó. A téma azt követően került előtérbe, hogy április 19-én a Földközi-tengeren elsüllyedt egy illegális menekülteket szállító, Líbiából Európa felé tartó hajó. A szerencsétlenség során hét-nyolcszázan haltak meg.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »