Korrupció: veszélyben Sarkozy visszatérésének lehetősége

Felhasználható bizonyítéknak fogadott el a párizsi fellebbviteli bíróság Nicolas Sarkozy volt francia elnök számára kompromittáló telefonlehallgatásokat, amelyek alapján korrupciós vizsgálat indult ellene – közölte csütörtökön a politikus egyik ügyvédje annak a pernek a keretében, amely gátat vethet Sarkozy 2017-es elnöki ambícióinak.

„Ellentétben azzal, amire jogosan számíthattunk, a bíróság nem adott helyt érvénytelenítési kérelmeink többségének, egyetlen kivétellel” – mondta Paul-Albert Iweins ügyvéd, s bejelentette, hogy semmisségi panaszt nyújtanak be a döntés ellen. A védelem azt követelte, hogy semmisítsék meg az exállamfő és ügyvédei közötti lehallgatott beszélgetések felvételeit. A tavaly februárban kezdődött nyomozás után júliusban indult és szeptemberben felfüggesztett hivatalos eljárás most folytatódhat.

Az exelnököt a nyomozás keretében lehallgatta a rendőrség, s abból kiderült, hogy ügyvédjével, Thierry Herzoggal információs hálózatot tartott fenn az igazságügyi szervek körében, amely részletesen tájékoztatta az őt esetleg érintő ügyészségi eljárásokról. A volt elnök egyik lehallgatott telefonbeszélgetéséből az derült ki, hogy a semmítőszék egyik magas rangú bírója egy folyamatban lévő nyomozás részleteiről rendszeresen tájékoztatta a volt államfő ügyvédjét.

Cserébe Sarkozy állítólag egy monacói kinevezés érdekében közbenjárását ígérte a bírónak, aki ellen utóbb az ügyvédhez hasonlóan vádat emeltek. A volt elnök, aki – a felvételek tanúsága szerint – időközben megtudta, hogy lehallgatják, végül nem lépett az ügyben, s a bírót sem nevezték ki Monacóba.

Sokáig úgy tűnt, hogy az úgynevezett Bettencourt-ügy véget vethet Sarkozy politikai karrierjének. Felmerült ugyanis a gyanú, hogy a volt elnök visszaélt Liliane Bettencourt-nak, Európa leggazdagabb asszonyának, a l’Oréal kozmetikai cégbirodalom örökösnőjének megrendült egészségi és pszichés állapotával, s rávette őt, hogy törvénytelen módon támogassa elnökválasztási kampányát 2007-ben.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »