Fico újabb oligarchát ment

Újabb Robert Ficóhoz közeli nagyvállalkozó gondjait oldja meg a kormány. Juraj Široký után Ivan Kmotrík is jól járhat; a nagyvállalkozó helyett az állam építi meg a nemzeti futballstadiont – jelentette be Robert Fico kormányfő. Az Új Szó Online cikkét idézzük.

A beruházás költségét 40–45 millió euróra becsülik. A projektet felgyorsítják, hogy a jövő tavaszi választások után ne lehessen leállítani. Az egykori Téglamezei Stadiont azzal bontották le, hogy helyén az állam támogatásával Ivan Kmotrík nagyvállalkozó – a Slovan tulajdonosa – építi fel a nemzeti stadiont. Kmotrík szerint a beruházás akár másfél év alatt elkészülhetne, a hosszas adminisztrációt okolja azért, hogy már nyolc éve áll az építkezés. Legutóbb a városrész képviselői mondták fel a beruházó szerződését, az ügyészség pedig a területrendezési terv ügyében vizsgálódik. Kmotrík hétfőn jelentette be, hogy a huzavona miatt eláll a stadion megépítésétől. Eredetileg ő állta volna a költségek nagy részét, mivel a Slovan használta volna a stadiont. Tegnap azonban fordult a kocka. Robert Fico kormányfő kezébe vette az építkezés ügyét és kijelentette, az állam építi fel a nemzeti futballstadiont, melynek költségét 45 millió euróra becsülik. „27 millió euró azonnal rendelkezésre áll az építkezés elkezdéséhez, jövőre újabb összeget különít el a kormány” – mondta a kormányfő, hozzátéve, speciális csoportot hoz létre, hogy év végéig megkezdődhessen az építkezés. Az összeget eredetileg a társfinanszírozásra szánta a kormány. „A beruházást jövő márciusra olyan állapotba szeretnénk hozni, hogy egy új kormány már ne tudja leállítani, erre a Radičová-kormány idején már volt példa” – jelentette ki Fico. A miniszterelnök szerint heteken belül a kabinet elé kerülhet az építkezés projektje, melynek kidolgozásába a Szlovák Labdarúgó-szövetséget, az oktatási minisztériumot és Pozsony önkormányzatát is be akarja vonni. A nemzeti futballstadiont azonban ugyanúgy a Slovan fociklub használná, minimális bérleti díj fejében – az állami beruházás legnagyobb haszonélvezője így Kmotrík lenne. Az egyelőre nem világos, hogy a nagyvállalkozó anyagilag beszáll-e az építkezésbe, és ha igen, mennyivel. A stadionban kapna helyet a futballszövetség is.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »