Nepálban alig jut el segítség a rászorulókhoz

A nepáli földrengés okozta felbecsülhetetlen kulturális károknál nagyobb tragédia, hogy a Katmandutól távoli és a hegyomlások által immár elzárt régiókban néhol csaknem minden és mindenki elpusztult. A hivatalos adatok szerint több mint hétezer áldozata volt a katasztrófának, de a hegyi falvakban meghaltak számát hozzávetőlegesen sem lehet megmondani. A nemzetközi segélyek célba érését pedig nemcsak a járhatatlan utak akadályozzák, hanem a láthatatlan politikai csatornák is, amelyeken keresztül elfolyik a pénz. A helyzet így egyre reménytelenebbnek tűnik.

Nagy-Britannia, Japán és Franciaország több más országgal együtt összesen több százmillió dollárt adott a nepáliak megsegítésére. Kína a földrengés után hat órával már mentő- és keresőcsapatokat küldött, ahogy azóta India, Pakisztán, Izrael, az USA, Nagy-Britannia, Japán és Finnország is bekapcsolódott a mentésbe.

A nemzetközi közösség egymásra licitál a segítségnyújtásban, legfőképpen Nepál két nagy szomszédja, Kína és India, így tehát a jó szándék mellett a geopolitikai érdekeket is felszínre hozta a kis himalájai ország katasztrófája. A kínai segítségért cserébe Katmandu visszautasította Tajvan ajánlatát tapasztalt mentőcsapatok küldésére, bár elfogadta az orvosi segélyt. Egyúttal figyelmeztette az indiai hadsereget, hogy csapataik ne kerüljenek közel a kínai légtérhez, noha a katasztrófa által leginkább sújtott területek éppen a kínai határ mentén terülnek el. A kommunista ország évtizedek óta a legnagyobb forrása a 2006 óta maoista kormány vezette Nepál infrastrukturális fejlesztéseinek.

Katasztrófahelyzetben a két ország rivalizálása csak segítséget jelenthet Nepál mielőbbi regenerálódásában, mégis mintha kevés volna minden erőfeszítés. Katmanduban több száz lakóépület dőlt össze vagy vált lakhatatlanná, de a rengések utáni esőzések sem könnyítették meg a sátrakba kényszerült emberek életét. Az utak a földmozgástól és a sártól teljesen járhatatlanná váltak, így nemcsak a helyi károk enyhítése vált lehetetlenül lassúvá, de az egész országra kiterjedő katasztrófa elhárításának koordinálása is, miközben a törmelék alá temetett holttestek szaga egyre erősebben áthatja a várost.

„Első osztályú mentés az első világbelieknek”

A Mount Everesten rekedt külföldi hegymászók kimentésére látványos helikopteres mentőakció indult, de ilyen alig-alig történik az elmaradott országban. „Első osztályú mentés az első világ belieknek” – írta egykommentelő a National Geographicnak. A 90 ezer fős hadsereg majdnem egészét mobilizálták, a hatóságok szárított ételeket és orvosságot dobálnak repülőről a hegyi falvakba, de fogalmuk sincs, hol lehet nagyobb szükség a segítségre. Nepál a polgárháborúban kilyuggatott katonai helikopterekkel együtt is csak néhány bevethető légi járművel rendelkezik, noha ezek lennének a legfontosabbak a hegyes vidéken egyébként is elzártan és szétszórtan élő apró közösségeknek, amelyek a hegyomlások miatt szárazföldi utakon megközelíthetetlenné váltak. India nyolc helikopterrel segít a mentésben és a segélyosztásban, Nagy-Britannia hármat ígért, és szó van a nepáli magánhelikopterek hadseregbe sorozásáról is, mivel azok tulajdonosai természetesen nem hajlandóak ingyen repülni.

A segélyezést a kormány mindenre kiterjedő kontrollja is nehezíti. A külföldről érkező étel, ruha és orvosi felszerelés sokat vesztegel a határon a vámőrség lassú munkája miatt, és a miniszterelnöki hivatal létrehozott egy katasztrófa-elhárítási alapot, amelybe minden kereskedelmi banknak kötelező átutalnia a károsultak számára pénzt gyűjtő szervezetek számláin összegyűlt összegeket.

Egy Kínában tanuló és az egyetemen gyűjtést szervező nepáli diák, Ashish Pradhan szerint abszurd, ami történik: „Ha ételt és ruhát gyűjtünk, soha nem jut át a határon, és arról pletykálnak, hogy még vámot is kell fizetnünk utána. A konzulátus viszont szeretné, ha az itt gyűjtött pénzt egy általuk létrehozott számlán helyeznénk el. De Nepálban mindenki tudja, hogy a politikai elit elképesztő módon korrupt, nem nekik gyűjtöttük ezt a pénzt. Ki kell találnunk, hogyan juttathatjuk el oda, ahol tényleg szükség van rá” – mondta. Ismerős ez a bizalmatlanság, amelyet külföldön is osztanak: a 2008-as szecsuani földrengés alkalmával hasonló módon próbáltak közvetlenül a helyszínen dolgozó civil szervezetekhez juttatni pénzt, a kormány felháborodására.

Csak elfolyik a pénz

A múlt héten több százan gyűltek össze Katmanduban a parlament előtt, ostobának nevezve a kormány válaszlépéseit a katasztrófára és a külföldről érkezett segélyek szétosztását követelve. „Nézzük a híreket, és minden ország ad valamit, de a nepáli kormány nem adja nekünk” – mondta az egyikük.

A Transparency International 2015-ös korrupciós listáján a 126. helyen szerepelt a kelet-ázsiai ország. A korrupció mértékére jellemző, hogy annak mindenki részese. A házakra illegálisan építenek újabb és újabb emeleteket, persze kenőpénzért cserébe, de az újabb vasbeton épületeket is a vasat kispórolva és a betont felhígítva húzzák fel a beruházók a világ földrengések által egyik leginkább veszélyeztetett területén.

A korrupció tényét a politikusok is alig tagadják, inkább csak a mértékéről vitatkoznak. Általában a beruházásokra szánt összegek 25-50 százalékát teszik zsebre, de a déli területeken ez az arány akár elérheti a 90 százalékot is, a projektek befejezésére esélyt sem hagyva. Ilyen helyzetben senki sem akarja csak úgy odaadni a pénzét, London is meglebegtette, hogy ha a nepáli kormány nem tesz a „járványszerű” korrupció ellen, megvágja a felajánlott 83 millió fontos összeget. A politikai helyzetről készített jelentést benyújtó parlamenti bizottság szerint a helyi NGO-k éppolyan átláthatatlanok, mint az önkormányzatok és az állam, azonban ha visszavonnák a segélyeket, végképp semmi sem jutna a rászorulóknak.

A kilátástalanság miatt a fiatalok jó része az elmúlt években hosszabb-rövidebb időre külföldre kényszerült, de van, ahova már visszamenni sem érdemes. A 7,9-es erősségű rengés olyan hirtelen jött, hogy sokaknak esélyük sem volt elhagyni a házukat. A New York Times riportja szerint egész falvak élete múlhatott a szerencsén: Saurpani lakóit épp egy szabadtéri esküvő alatt érte a földmozgás, ami minden épületet elpusztított. A falu nagyjából két perc alatt dőlt össze, az első, a legnagyobb rengés nagyjából ennyi ideig tartott, de ki tudja, mennyi időt és energiát emészt majd fel a talpra állás.

Gál András

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »