Újratárgyalják a korrupt miniszterelnök ügyét

Hatályon kívül helyezte a szlovén alkotmánybíróság a Janez Jansa volt miniszterelnökre korábban kiszabott ítéletet az úgynevezett Pátria ügyben, és újratárgyalást rendelt el – közölte a szlovén sajtó pénteken.

Az alkotmánybíróság jelenlegi döntése alapján Jansának nem kell visszatérnie a börtönbe.

A politikust és két társát azzal vádolták, hogy törvényellenes üzletet kötöttek és kenőpénzt fogadtak el a finn Patria cégtől páncélozott járművek beszerzésekor. A botrány kirobbanásakor Jansa kormányfő volt, és tavaly, az elsőfokú ítélet meghozatala után a jobbközép irányultságú Szlovén Demokrata Párt (SDS) listájától megválasztották parlamenti képviselőnek.

Az ügyben eljáró bíróság a három vádlottat 2013-ban két-két év börtönbüntetésre és pénzbírságra ítélte. Janez Jansa ezt az ítéletet úgy értékelte, hogy politikai leszámolás áldozatává vált.

A volt miniszterelnököt tavaly decemberben szabadlábra helyezték (két társa börtönben maradt, de az új tárgyalásig most őket is szabadon engedik), mert panasszal élt az alkotmánybíróságnál az eljárási hibák miatt. A politikus visszakapta parlamenti mandátumát is, amelyet a törvényhozás azután függesztett fel, hogy Jansa börtönbevonulása után, szolgálati gépkocsival, rendőri felügyelet nélkül járt be a parlament üléseire.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »