Marosvásárhely: az MPP a rendőrfőnök leváltását követeli

Etnikai feszültségkeltéssel vádolta a kétnyelvű marosvásárhelyi utcanévtáblák miatt bírsággal fenyegetőző helyi rendőrfőnököt csütörtökön Biró Zsolt, a Magyar Polgári Párt elnöke, és a tisztségviselő leváltását követelte.

A marosvásárhelyi városi rendőrség több millió forintnak megfelelő bírságot helyezett kilátásba hétfőn azoknak az ingatlantulajdonosoknak, akik nem távolítják el házukról a civil önkéntesek által készített kétnyelvű utcanévtáblákat. Az MPP elnöke szerint Valentin Bretfelean rendőrparancsnok nem először provokálja a magyar közösséget, és méltatlan arra, hogy a marosvásárhelyi polgárok adójából működtetett helyi rendőrséget vezesse.

Biró ugyanakkor rámutatott arra is: másutt is üldözik a román hatóságok a magyar feliratokat.

Az MPP marosvásárhelyi sajtóértekezletén Vass Imre, a közeli Makfalva község MPP-s polgármestere arról számolt be, hogy Maros megye prefektusa a községhez tartozó Hármasfaluban kihelyezett, a településrészek történelmi megnevezéseit magyarul és románul feltüntető feliratok eltávolítására szólította fel a község polgármesteri hivatalát.

Az 1968-as közigazgatási átszervezésnél összevont három falu – Székelyszentistván, Csókfalva és Atosfalva – történelmi megnevezése 2013-ban, községi tanácsi határozat alapján, idegenforgalmi célzattal került ki a műút mellé, a hivatalos helységnévtábláktól mind méretükben, mind színükben eltérő táblákon. 

A polgármester szerint az a kifogás, hogy a magánterületen lévő táblák veszélyeztetik a közlekedést immár a harmadik ürügy, amivel a Maros megyei prefektusi hivatal a történelmi megnevezések eltávolítását próbálja elérni, ezért az Európa Tanács emberi jogi szervét, a Rasszizmus és Intolerancia elleni Európai Bizottságot (ECRI) is tájékoztatták arról, hogy a román kormány képviselői magyar feliratok miatt zaklatják a helyi közösséget.

A magyar feliratok üldözése kapcsán Biró Zsolt megjegyezte: a hatóságok kettős mércét alkalmaznak, hiszen a Segesváron kihelyezett kétnyelvű – román és német – utcanévtáblák senkit nem zavarnak. Biró hozzátette, nem szeretné, hogy csak akkor kerüljenek ki kétnyelvű utcanévtáblák Marosvásárhelyen, amikor az itteni magyarság aránya is annyira lecsökken, mint az – elmúlt évtizedekben tömegesen elvándorolt – erdélyi szászoké.

Kitekintő / MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

DAX elemzés: fontos ellenállást tesztel az index

Ma délelőtt 11 órakor tették közzé a ZEW Intézet áprilisi hangulatindexét, ami csalódást okozott. A DAX jelenleg a múlt heti korrekció 61,8%-os visszatérési szintjét teszteli 15.270 pontnál, és ez a zóna alkotja a rövidtávú emelkedő háromszög felső határát is.

Read More »