Brüsszel tényleg rábólintott Paksra

Az Európai Bizottság kedden megerősítette, hogy az Euratom Ellátó Ügynökség (ESA) előző nap aláírta a magyar kormánnyal a paksi beruházáshoz kötődő nukleáris fűtőanyag-beszerzésről szóló megállapodást.

A nukleáris fűtőanyagok beszerzéséről szóló megállapodást nem az Európai Bizottság, hanem az erre illetékes Euratom Ellátó Ügynökség (ESA) írta alá az EU nevében – korrigálta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter hétfői nyilatkozatát a Bizottság energiaügyi szóvivője.

Anna-Kaisa Itkonen emlékeztetett rá, hogy a magyar hatóságok a márciusi elutasító döntést követően április 7-én terjesztették a megállapodás átdolgozott verzióját az ESA-nak, amelynek az előírások szerint április 21-ig kellett elbírálnia a megállapodást.

Az Euratom végül nem emelt kifogást és hétfőn a maga részéről aláírta a nukleáris fűtőanyagok beszerzéséről a magyar fél és a fővállalkozó Rosatom által kitárgyalt megállapodást.

A Bizottság szóvivője szerint a jóváhagyott megállapodás figyelembe veszi az ESA által korábban a beszerzés és a szállítás időtartamával és diverzifikálásával kapcsolatban megfogalmazott kifogásokat. Bár a szóvivő további részleteket nem árult el, úgy tudni, hogy a Rosatomnak az eredeti megállapodásban 20 évre biztosított kizárólagos jogokat 10 évre csökkentették.

Anna-Kaisa Itkonen közölte, hogy a szerződés titkosságának feloldására irányuló eljárás jelenleg is folyamatban van. Emlékezetes, hogy erre azt követően került sor, hogy a magyar kormány hozzájárult a titkosítás feloldásához.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »