Egy határidő van: amikor elfogy az ország pénze

Egyetlen határidő létezik a görögökkel folytatott tárgyalásokon, és ez június vége, amikor kifut a négyhónapos program-meghosszabbítás – közölték kedden EU-források, akik igyekeztek lehűteni az Eurócsoport pénteki rigai ülésével összefüggő várakozásokat.

Egy, a görög tárgyalási folyamatot jól ismerő EU-forrás kedden úgy vélte, hogy bár az elmúlt napokban sokkal intenzívebbé váltak az intézmények és az athéni kormány közti tárgyalások, a felek még messze vannak attól, hogy világos eredményekről számoljanak be.

Ez a helyzetértékelés egyúttal azt is jelenti, hogy az április végi határidőig nagy eséllyel nem lesz megállapodás arról a teljes és átfogó reformlistáról, ami az előfeltétele annak, hogy Görögország hozzájusson az újabb pénzügyi támogatáshoz a második programból még fennmaradó 7,2 milliárd eurós keretből.

Egy nevének mellőzését kérő illetékes szerint azonban valójában egyetlen határidő létezik, és ez június 30, amikor a négyhónapos program-meghosszabbítás lejár. Ideális esetben eddig az időpontig a felek megállapodnának a folytatásról és a görög adósság kezeléséről is. Uniós források ugyanakkor cáfolták azt a korábban felröppent hírt (ami eredetileg magától Pierre Moscovici gazdasági és pénzügyi biztostól származott), miszerint április vége helyett május 11. lenne az új határidő a görög reformprogramról szóló megállapodásra.

Megfigyelők szerint a tárgyalások lassú előrehaladásának elsődleges oka, hogy Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnöknek egyensúlyoznia kell pártjának „dicső halálra” kész szélsőségesei és a görögökkel szemben egységfrontot mutató eurózóna hitelezők között. Amíg nem választ a két alternatíva közül, addig nem is várható áttörés a Brüsszel Klubbal folyó egyeztetéseken, mert addig nem húzhat meg olyan fiskális lépéseket, amelyekkel elidegenítené pártjának és kormányának a héjáit.

„A fő kérdés az, hogy megállapodásra jutunk-e a fiskális helyzetről” – erősítette meg kedden egy uniós forrás.

Az Athénnek tárgyaló intézmények elégedettségére szolgált a görög kormány által kiadott rendelet, ami arra kötelezte a közintézményeket, hogy a görög jegybankba utalják át a megtakarításaikat. A pénzek koncentrálásával kívánja a kormány előteremteni a nyugdíjak és a bérek kifizetéséhez szükséges forrásokat.

Nem titok, hogy a görög kormány a penge élén táncol, és hírek szerint legfeljebb május végéig van pénze arra, hogy eleget tegyen nemzetközi adósságvisszafizetési kötelezettségeinek és fizesse a költségvetési kiadásokat. Júniusban előbb az IMF-nek, majd júliusban az Európai Központi Banknak kellene több milliárd euró tartozást törlesztenie, ami ha nem sikerül, az ország technikailag csődbe megy. Ezért sokan még mindig bíznak abban, hogy május vége felé sikerül megállapodni a részletes gazdasági reformokról a hitelezőkkel és Athén hozzájuthat a túlélését biztosító forrásokhoz.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek

Kinek ajánlott a hajbeültetés? (x)

A kopaszodás nem visszafordítható folyamat, így a hajbeültetés bizonyul az egyetlen hatékony megoldásnak a problémára megszüntetésére. Felmerülhet azonban a kérdés, hogy alkalmasak vagyunk-e egyáltalán a beavatkozásra, illetve hogy milyen kritériumoknak kell megfelelnünk. 

Read More »