Egy amerikai hitelminősítő biztosnak tartja az ukrán csődöt

Leminősítette Ukrajna eddig is mélyen spekulatív – vagyis messze nem befektetési ajánlású – devizaadós-besorolását pénteken Standard & Poor’s, azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy „gyakorlatilag biztos” az ukrán szuverén devizaadósság-kötelezettségek törlesztési csődje.

A nemzetközi hitelminősítő péntek este Londonban bejelentette, hogy Ukrajna hosszú futamidejű devizaadós-besorolását az eddigi „CCC mínusz”-ról „CC”-re rontotta, és az új osztályzaton is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben.

Az S&P indoklása szerint az ukrán eurokötvény-kötelezettségek tervezett átalakítása várhatóan értékvesztéssel végrehajtott kötvénycsere-tranzakció – distressed exchange – formáját ölti majd, ami hitelminősítési szempontból a szuverén devizaadósság-kötelezettségek törlesztési csődjének felelne meg.

Ha az adósságátrendezés valóban értékvesztéssel végrehajtott kötvénycsere-tranzakcióként megy végbe, a Standard & Poor’s valószínűleg „SD” (Selective Default, bizonyos kötelezettségekre kiterjedő törlesztési csőd) besorolási szintre rontja tovább Ukrajna szuverén osztályzatát, az érintett adósságállományra pedig „D” (default, törlesztési csőd) minősítést ad – áll a hitelminősítő pénteki elemzésében.

Az S&P szerint az ukrán makrogazdasági környezet is rendkívül rossz. A cég közölte, hogy az ukrán hazai össztermék (GDP) 2014-re becsült 7 százalékos zuhanása után az idei évre is hasonló, „ha nem még ennél is nagyobb mértékű” visszaesést vár az ukrán gazdaságban.

A helyzet az ukrán pénzügyi szektorban sem jobb. A hitelminősítő az elemzésben felidézi, hogy jelenleg a 10-es, vagyis a legrosszabb csoportban tartja nyilván az ukrán bankszektor országkockázati megítélését (Banking Industry Country Risk Assessment – BICRA).

A Standard & Poor’s BICRA-mutatója a vizsgált ország pénzügyi szektorának egészét érintő, általános, a nemzetgazdaságra is kiható és onnan eredő kockázati tényezőket méri; a legjobb osztályzat az 1-es, a legrosszabb a 10-es.

Az ukrán bankrendszer 10-es BICRA-osztályzatával kapcsolatban a cég kiemelte, hogy az ukrán bankokból a teljes betétállomány 30 százalékát vonták ki tavaly a betéttulajdonosok. A folyamat nem állt le: az idén januárban és februárban további 1,5, illetve 2,3 százaléknyi betétállományt vettek ki tulajdonosaik. A hrivnyabetétek valamelyest stabilizálódtak, de a devizabetétek kiáramlása az időközben bevezetett tőkekorlátozások ellenére is folytatódik – áll a Standard & Poor’s pénteki londoni elemzésében.

Az ukrán devizatörlesztési államcsődöt a többi hitelminősítő is egyre nagyobb kockázatnak tartja, és ezt érvényesítik is az ukrajnai államadós-besorolásokban.

Nemrégiben a Moody’s Investors Service is leminősítette Ukrajnát, az addigi „Caa3”-ról „Ca”-ra rontva az ukrán szuverén adósosztályzatot, további negatív kilátással. A cég a lépést ugyanazzal indokolta, mint a Standard & Poor’s a pénteken bejelentett leminősítést: a Moody’s szerint „gyakorlatilag 100 százalék” az esélye annak, hogy a tervezett adósságátrendezés értékvesztéssel végrehajtott kötvénycsere-tranzakció formáját ölti majd, és ez a Moody’s kritériumai szerint az államadósság-kötelezettségek törlesztési csődjének felel meg.

A Moody’s besorolási módszertanában „Ca”-nál már csak egy rosszabb osztályzat van, a „C”, amely a már bekövetkezett törlesztési csődöt jelzi.

Nem sokkal korábban a harmadik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Fitch Ratings rontotta „CCC”-ről egy fokozattal „CC”-re Ukrajna hosszú futamidejű szuverén devizaadósságának besorolását.

A Fitch a lépéshez fűzött elemzésében hangsúlyozta: a „CC” osztályzat azt jelzi, hogy valószínűnek tűnik „valamilyen formájú” törlesztési csőd bekövetkezte Ukrajnában.

MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »