Agyondolgozta magát az NDK utolsó kormánya

Új honlap mutatja be az egykori Német Demokratikus Köztársaság (NDK) első és utolsó demokratikusan megválasztott kormányát, amely 25 éve kezdődött rövid története során szinte naponta fogadott el új törvényt és elvezette az NDK-t Németország újraegyesítéséig.

„Én viszont legalább 15 kilót híztam” – tette hozzá Herbert Schirmer kulturális miniszter a kormány munkájáról szóló új honlap berlini bemutatóján a Deutschlandfunk közszolgálati rádió csütörtöki összeállítása szerint. A kormány 173 napig volt hivatalban, ez alatt 759 előterjesztést vitatott meg, és kidolgozott 164 törvényt és 3 államszerződést. Tevékenysége október 2-án ért véget az NDK történetét lezáró állami ünnepséggel. Másnap életbe lépett a német egység helyreállításáról szóló megállapodás, amelynek értelmében az NDK beolvadt az NSZK-ba.

Lothar de Maiziere kormányának munkáját és az átmenet hónapjainak történetét a http://deutsche-einheit-1990.de cím alatt működő oldal mutatja be, egyelőre nagyjából 100 eredeti dokumentum, 200 fényképfelvétel, 50 videó, egy sor interjú és egy időrendi áttekintés révén. A keletnémet diktatúra történetének feldolgozásával foglalkozó állami alapítvány (Bundesstiftung Aufarbeitung) által gondozott anyag folyamatosan bővül majd. A mobil eszközökön is olvasható honlap így áttekintést ad mind a 23 egykori minisztérium tevékenységéről, egyebek között a diktatúrában kisemmizettek kárpótlásáról és a privatizáció elindításáról, a politikai okokból elítéltek rehabilitálásáról, vagy éppen a felszámolt állambiztonsági hatóság (Stasi) iratanyagának kezeléséről.

MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »