Elnökváltást hozott a Boko Haram

Nem volt könnyű menet, de megszületett az eredménye Nigéria elhalasztott, meghosszabbított, feszültségekkel teli választásának, az ország vezetését Muhammadu Buhari tábornok, egykori katonai diktátor veheti át.

Mégsem szoros eredmény

Ugyan az előrejelzések közeli eredményt jósoltak, a végleges adatok szerint Buhari több mint kétmillió szavazattal előzte meg a jelenlegi elnököt, Goodluck Jonathant. Jonathan kedden elismerte vereségét, és kijelentette, tartja magát ahhoz, hogy a hatalom átadása konfliktusok nélkül, békésen történjen. „Senki törekvései nem érik meg bármelyik nigériai vérének kiontását” – mondta.

A választási iroda beszámolója szerint Buhari a 28 és fél millió leadott érvényes szavazatból közel 15 és fél milliót, 53,95 százalékot szerzett meg, míg riválisára mindössze 12,8 millióan szavaztak, aki ezzel 44,96 százalékot ért el. Az eredmények közzétételét követően Buhari és pártja, az APC (All Progressive Congress) támogatói az utcákra özönlöttek, ahol a „változás”, illetve a „csak Buhari” kampányszlogeneket skandálták, néhányan pedig a párt jelképéül szolgáló seprűt lóbáltak.

Nehéz út volt

A hétvégi választások eredetileg február 14-ére voltak kitűzve, azonban a Boko Haram törtetlen aktivitása ennek megtartását nem tette lehetővé, így az időpontot hat héttel későbbre tolták. Ez látszólag kiváló lehetőséget adott a jelölteknek a kampányolásra, illetve a megfelelő szerveknek a szavazás zökkenőmentességének garantálására.

A plusz időt azonban a hivatalban lévő elnök tudta látványosabban kihasználni, jóval nagyobb kampányköltségvetésének köszönhetően az állami médiában jóval könnyebb volt Jonathan hirdetéseire találni, mint Buhariéra. Emellett folytatódott a kihívó fél bármi áron történő lejáratása is, ami egy idő után nélkülözött bármiféle logikát: egyszer azzal vádolták a tábornokot, hogy muszlimként be akarja vezetni a saríát egész Nigériában, máskor pedig azzal riogattak, hogy engedélyezni akarja az azonos neműek házasságát az országban. Buhari kampánya ezzel szemben mind anyagilag, mind üzenetében jóval szerényebb volt, nem túl eredeti módon, de annál sikeresebben a változás jelszavával próbált támogatókat szerezni magának.

A nehézségek a szavazás napján is folytatódtak, ugyanis az idei választás egyik nagy újítása volt, hogy a szavazókat már elektronikusan regisztrálták és azonosították – már ha épp működött a rendszer. A fennakadások miatt hatalmas sorok kígyóztak a szavazóhelyiségek előtt, és ha ez nem lett volna elég kínos az elnöknek, a sajtó kamerái előtt ő maga is sikertelenül próbált regisztrálni, végül később kellett visszatérnie, hogy aztán hagyományosan, papíralapon intézzék el az adminisztrációt. A hasonló esetek miatt született meg szombaton a döntés, hogy a szavazást bizonyos körzetekben vasárnapig meghosszabbítják.

Ennél sokkal szomorúbb fennakadást jelentett az, hogy a Boko Haram nem csak üres szavakkal dobálózott, amikor az általuk ellenőrzött területeken arra szólították fel az embereket, hogy maradjanak távol az iszlámellenesnek tartott választásoktól. Gombe, Borno és Rivers államokban összesen 38 ember vesztette életét, amiért a terrorfenyegetésnek nem engedve bátran érvényesíteni próbálták demokratikus jogaikat. Az iszlamista támadók a menekültek által üresen hagyott szavazóhelyiségekben talált választási dokumentumokat elégették.

Hogyan tovább?

Az első fontos kérdés, hogy valóban sikerül-e békésen lebonyolítani a hatalom átadását. A nigériaiak számára riasztó emlék lehet a fordított eredménnyel záruló 2011-es elnökválasztás, amikor Buhari nem volt hajlandó elfogadni vereségét, és az ezt követő zavargásokban körülbelül ezer ember vesztette életét.

Ha viszont mindkét fél tartja magát szavához a békével kapcsolatban, Buharinak bőven akad majd teendője. Egy felmérés szerint a nigériaiak 72 százaléka tartja aggasztónak az iszlamista extrémizmust, 86 százalék szerint a korrupció, illetve 88 százalék szerint a bűnözés nagyon nagy probléma. Ugyan Buhari katonai diktátori múltja elsőre aggasztónak tűnhet, mostanra azonban „megtért demokratának” tartja magát, a választók szemében pedig pont ez a múlt ad neki hitelt, hogy a Boko Haram elleni küzdelem sikeres lehet, illetve korábbi intézkedései alapján remélni lehet, hogy a kormányzati korrupciót is vissza tudja szorítani.

Találgatásokba mindenesetre még nincs értelme belemenni, de Buhari számára mindenképpen figyelmeztető példa lehet, hogy Jonathan támogatottságát mennyire megtépázta a bénult tehetetlenség, amit az iszlamista fenyegetés kezelésében tanúsított.

Tési Áron

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »