Merkel és Hollande szerint nem gond, hogy Ciprasz Moszkvában tárgyal

A német kancellár és a francia államfő szerint az Oroszország elleni uniós szankciókat tekintve nem gond, hogy a súlyos államadósság-válsággal küzdő Görögország miniszterelnöke Moszkvában folytat majd tárgyalásokat.

„Mi is jártunk már Moszkvában, mégis az Európai Unió tagjai vagyunk” – mondta Angela Merkel német kancellár kedden Berlinben a német-francia kormánykonzultáció után Francois Hollande francia köztársasági elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón, arra az újságírói kérdésre, hogy mit akar tenni Berlin és Párizs a „Moszkva-Athén tengely” ellen, amely akár az ukrán válság miatt követett uniós szankciós politikát is veszélyeztetheti.

Az athéni vezetés tudja, hogy „Görögország sorsa Európa” – tette hozzá Francois Hollande.

A görög államadósság-válság kezelésével kapcsolatban a német kancellár és a francia elnök egyaránt sürgette az Alekszisz Ciprasz vezette görög kormányt, hogy terjessze elő a nemzetközi hitelprogram folytatásához szükséges újabb reformok terveit.

Mindketten kiemelték, hogy az idő sürget, ezért Athénnak „minél előbb” lépnie kell.

Merkel hangsúlyozta, hogy ugyan lehet formálni a válságkezelő programon, de csak a korábban kötött – a Görögországnak eddig 240 milliárd euró hitelt biztosító – megállapodások keretén belül.

Hollande hozzátette: „ha Görögország az euróövezet tagja kíván maradni, akkor előmozdítja a (válságkezelő) folyamatot”.

Alekszisz Ciprasz a TASZSZ orosz hírügynökségnek bírálta az EU szankciós politikáját, azt mondta, hogy ez az út nem vezet sehová. A kedden megjelent nyilatkozatban Ciprasz hangsúlyozta, a görög-orosz együttműködés lehetőséget teremt Görögországnak, hogy exportálja mezőgazdasági termékeit az Oroszországi Föderációba.

A baloldali radikális Sziriza vezetője április 8-án kezd hivatalos látogatást az orosz fővárosban.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »