Déli nyitás: új kereskedőházak nyíltak Latin-Amerikában

Szijjártó Péter külügyminiszter latin-amerikai körútja során két újabb kereskedőházat nyitott meg. Az elmúlt években mind a mexikói, mind a chilei relációban sikerült növelni a magyar exportot, amelynek további fejlesztését a kereskedőházak mellett az EXIMbank hitelkeretei is támogatni fogják a jövőben.

Ecuadori látogatását követően Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Mexikóban, majd Chilében folytatta latin-amerikai körútját. A budapesti Mexikói Nagykövetség közleménye szerint a magyar külügyminiszter kérelmezte, hogy hazánk megfigyelői státuszt kapjon a Csendes-óceáni Szövetségben, amelyet jelenleg Mexikó és Chile mellett Kolumbia és Peru alkot, és Latin-Amerika legdinamikusabban növekvő régióját képviseli. A szervezethez a jövőben csatlakozni kíván három közép-amerikai ország, valamint jelenleg számos nyugat-európai állam vesz részt megfigyelőként.

Mexikó

Szijjártó megbeszéléseket folytatott a gazdasági és külügyi tárca képviselőivel, amelynek eredményeként számos egyezmény született, például egy közös diplomataképzésről, illetve oktatási és turisztikai együttműködésről. A mexikói látogatás legjelentősebb mozzanata azonban a mexikóvárosi magyar kereskedőház megnyitása volt, és amelynek fő célja, hogy tovább növelje a tavalyi évben rekordot döntött kétoldalú kereskedelmet. Ebben az EXIMbank is partner lesz, hiszen az 287 millió dolláros hitelkeretet nyitott meg a magyar-mexikói vállalatközi együttműködés érdekében. Ezt egészíti ki még az, hogy újraindítják a beruházás-védelmi megállapodásról szóló tárgyalásokat. Latin-Amerika kapcsán korábban a ’80-as évek végén és a ’90-es évek elején kötöttünk hasonló tárgyú megállapodásokat, Kubával, Uruguayjal és Argentínával. Egyelőre nem csak Mexikóval, de legjelentősebb latin-amerikai partnerünkkel, Brazíliával sem kötöttünk hasonló egyezményt a befektetési kapcsolatok előmozdítására.

Mexikóval 2007-ben kötöttünk Gazdasági Együttműködési Megállapodást (GEM), s az első gazdasági vegyesbizottsági (GVB) első ülésére 2011 februárjában került sor Budapesten, a következő pedig idén áprilisban lesz Mexikóvárosban. Termékforgalmunk szerkezete hagyományosan kedvező: mind kivitelünknél, mind behozatalunknál a gépek és szállítóeszközök dominálnak, a második helyen a feldolgozott termékek állnak. Bár ahogyan a legtöbb reláció esetében igaz, úgy itt is a multinacionális vállalatok belső kooperációján alapuló áruszállítások teszik ki a forgalom döntő részét. A kereskedőház-koncepció épp ezen akar változtatni a kkv-k külpiaci lehetőségeinek bővítésén keresztül.

A gazdasági együttműködés a két ország profilját tekintve többek között az autóipar, az elektronika és a mobiltelefon-gyártás terén bővíthető a jövőben.

Chile

A magyar kkv-kat Chilében is az újonnan megnyitott kereskedőház, valamint az Eximbank 299 millió dolláros hitelkerete segíti. Szijjártó egyébként ecuadori útján is bejelentette, hogy hamarosan Quitóban is kereskedőház nyílik. Így az újonnan nyílt két iroda, valamint a Rio de Janeiro-i képviselet mellett a quitói lehet majd a negyedik kereskedőház a latin-amerikai régióban.

Szijjártó a Chilében folytatott megbeszéléseket követően arra a következtetésre jutott, hogy a kétoldalú együttműködésre az energetikai, az élelmiszer-feldolgozóipari, az informatikai, gyógyszeripari és a bányászati technológiai ágazatok, valamint a védelmi ipar kínálnak lehetőségeket. A La Tercera nevű lapnak adott interjújában pedig elmondta, hogy Magyarország tisztában van Chile rendkívüli – elsősorban a bányászat által teremtett – energiaigényének, így a megújuló energia termelésében, az azzal kapcsolatos fejlesztésekben is egymás partnere lehet a két ország.

Café y mate

Friss hírek