Tízezer szerbiai orvos dolgozik külföldön

Minden évben több száz szerbiai orvos, többnyire fiatal egészségügyi szakember talál munkát külföldön. A szerbiai orvosi diaszpóraszervezet adatai szerint jelenleg mintegy tízezer szerbiai orvos dolgozik az ország határain kívül.

A világ különböző háborús övezeteibe jut azoknak a többsége, akik a Szerbiai Orvosi Kamarától kikérik a külföldi munkakönyvhöz szükséges bizonylatot. Feltehetően több száz szerbiai egészségügyi munkás, köztük orvosok és ápolók dolgoznak a líbiai, szíriai, afganisztáni, tunéziai, egyiptomi, iraki és iráni háborúkban.

Csak tavaly mintegy 800 orvos kapta meg ezt a bizonylatot a kamarától, azt azonban nem tudni, hogy ők végül elmentek-e, s ha igen, hová. A Večernje novosti írása szerint a távozóknak csak egy kis része kap munkát valamilyen hivatalos ügynökségen keresztül, a többség közvetítés nélkül, tehát önállóan, saját ismeretségi körét mozgósítva próbál munkát szerezni. Éppen ezért nincsenek pontos adatok arról, hogy hány orvos dolgozik a veszélyes zónákban, a szerbiai Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NSZ) csak akkor követi nyomon alkalmazásukat, ha ők közvetítettek egy külfödli munkaadó és a szerbiai munkavállaló között.

A 2013. év első felében hat orvos jutott külföldi munkához a NSZ közvetítésével: négy specialista Németországba, kettő pedig Líbiába távozott. Tavaly mintegy tizenöt orvos és ápoló utazott Líbiába dolgozni, de ők többnyire dolgoztak már ott korábban is. Líbia egyébként a külföldre távozó szerbiai orvosok fő célpontja már évtizedek óta, és egészen a Kadhafi-rezsim bukásáig gyakorlatilag ösztönözték a líbiai munkavállalást.

A konfliktusos övezetekben tartózkodó szerbiai orvosok közül a legtöbben feltehetően a Közép-afrikai Köztársaságban gyakorolják hivatásukat, itt főleg a szerbiai védelmi minisztérium és hadsereg azon tagjairól van szó, akik részt vesznek az ENSZ békeműveleteiben. Szerbia egyébként egy terepi kórházat létesített Afrika szívéven, s ott 46 orvos és egészségügyi szakember dolgozik, akik a békemisszió tagjainak orvosi ellátását végzik.

Kitekintő / Vajma.info

Friss hírek